Orban: Želimo Evropu nacija, a ne Evropsku imperiju

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 23.Okt.2018, 17:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Orban: Želimo Evropu nacija, a ne Evropsku imperiju

Predsednik mađarske vlade Viktor Orban ponovo je stao u odbranu Evropske unije kao zbira suverenih država i nacija, suprotstavljajući se delu briselske elite koja se otoreno zalaže za nekakvu globalističku imperiju na Starom kontinentu.

“Svaki narod je jedinstven, ima svoju kulturu i tradiciju, a birokrate u evropskim institucijama rešenje vide u dovođenju stranaca s drugih kontinenata. Oni od autohtonih >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << nacija žele da stvore kolonije, pa zato napadaju sve koji se tome suprotstave”, dodao je mađarski premijer na centralnoj svečanosti ispred “Kuće terora” u Budimpešti, posvećenoj sećanju na ustanak i revoluciju iz 1956. godine.

Orban je istakao da su Mađari u istoriji dugoj 11 vekova doživeli veliki broj poraza, da su ostali bez dve trećine svoje teritorije, ali da su uspeli da opstanu, sami u slovenskom okruženju, što ukazuje na njihov snažan karakter i hrabrost.

Pre toga na Košutovom trgu je, uz prisustvo šefa države Janoša Adera, predsednika parlamenta Lasla Kevera i vojne počasti, podignuta nacionalna zastava, a položeni su i venci na spomenike istaknutih učesnika revolucije protiv komunističkog režima i sovjetskog prisustva.

Prigodne komemoracije započete su još juče širom Mađarske, ali i u okruženju i dijaspori, svuga gde živi mađarska zajednica.

Ustanak je ugušen stranom intervencijom, pošto su sovjetske trupe, bez objave rata, 4. novembra tenkovima ušle u Mađarsku. Otpor je trajao svega nedelju dana, a na čelo države je postavljen Janoš Kadar. U borbama je poginulo nešto više od 2.500 rodoljuba, 13.000 ih je ranjeno, a oko 200.000 je pobeglo iz Mađarske. Većina je otišla u Austriju, kasnije dalje na zapad, ali je dobar deo utočište dobio i u našoj zemlji.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.