Orban: Videlo se da EU nema zajedničku zdravstvenu politiku

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 15.Maj.2020, 13:07

Orban: Videlo se da EU nema zajedničku zdravstvenu politiku

Premijer Mađarske Viktor Orban izjavio je danas da su se tokom epidemije korona virusa svi uverili da EU nema zajedničku politiku u oblasti zdravstva, ali, ističe, očekuje da u drugoj fazi borbe sa virusom EU bude uspešnija po tom pitanju.

"U prvoj fazi (borbe sa virusom) nismo mogli da računamo na podršku EU, videli smo da su sve članice EU bile zauzete svojim problemima i nisu funkcionisale >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << koordinacije. U drugoj fazi očekujemo da EU bude na boljoj poziciji i uspešnija u borbi sa kovidom19", rekao je Orban, odgovarajući na pitanje mađarskog novinara da prokomentariše saradnju Mađarske sa EU, ali i zemljama na istoku tokom epidemije.

Orban je rekao da je u Mađarsku došlo 120 aviona iz Kine sa tovarima medicinske opreme.

"Napravili smo vazdušni most sa Knom, stiglo je 120 tovara, tako da imamo dovoljno sredstava tokom epidemije. Takođe, imamo zalihe da pomognemo drugima, ali da imamo i za svoje potrebe na jesen, ako u oktobru bude još jedna talas epidemije", naveo je Orban.

Kaže da u Mađarskoj imaju dovoljno maski i respiratora i da su izgradili i sopstvenu industriju, kao i da u ovakvim situacijama može dosta da se nauči.

Orban dodaje da je Mađarska imala dobru regionalnu saradnju sa zemljama susedima, sa kojima su bili u stalnom kontaktu.

"Ako se u zlu prijatelj prepoznaje, mogu da kažem da Mađarska ima dosta prijatelja", naveo je mađarski premijer.

Istakao je da su imali odličnu saradnju i za zemljama centralne Evrope i da je svako bio spreman drugome da pomogne, dok sa zemljama na zapadu to nije bio slučaj.
Pogledaj vesti o: Coronavirus

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.