Orban: Imaju plan B

Izvor: B92, 10.Jan.2024, 16:49

Orban: Imaju "plan B"

Mađarski premijer Viktor Orban objavio na društvenoj mreži X da EU priprema "plan B" kada je reč o finansiranju Ukrajine.

Tim povodom, poručio je da da Budimpešta pozdravlja taj potez.

“Dobro je videti da Evropska komisija priprema 'plan B' za 1. februar, prema kom se finansijska podrška Ukrajini može osigurati van budžeta >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << EU. Ovo je dobra odluka! 'Plan B' Evropske komisije je 'plan A' Mađarske!", poručio je Orban.

Ranije je predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen izjavila da EK priprema alternativne opcije za pružanje finansijske pomoći Ukrajini, podsećaju RIA Novosti.

Britanski list Fajnenšel tajms je, pozivajući se na svoje izvore, izvestio da EU priprema rezervni plan za pomoć Ukrajini u iznosu do 20 milijardi evra povećanjem duga, što će omogućiti zaobilaženje Orbanovih blokada.

Podsetimo, Mađarska je na samitu u decembru blokirala dogovor EU o 50 milijardi evra za Ukrajinu iz budžeta Unije. Tada se 26 zemalja EU-a složilo da se Ukrajini osigura novac iz budžeta Unije do 2027. godine, ali je Mađarska bila protiv, a potrebna je jednoglasna odluka.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

EVROPA PRIPREMA PLAN "B" ZA UKRAJINU: Hitno se oglasio Orban: "Ovo je DOBRA ODLUKA"

Izvor: SrbijaDanas.com, 10.Jan.2024

Orban je ranije blokirao amandmane na budžet EU koji su predviđali milijarde pomoći za Ukrajinu..Mađarska podržava predlog da Evropska komisija napravi novi plan finansiranja Ukrajine umesto onog koji je odbijen na poslednjem samitu EU, izjavio je mađarski premijer Viktor Orban, koji je na sastanku...

Nastavak na SrbijaDanas.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.