Oporavak EU na dobrom putu

Izvor: S media, 03.Jul.2010, 16:18   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Oporavak EU na dobrom putu

Fiskalna konsolidacija u članicama Evropske unije (EU) imaće u narednom kratkoročnom periodu izvestan, ali ne značajan uticaj na ekonomski rast, izjavila je danas član Izvršnog odbora Evropske centralne banke (ECB) Gertruda Tumpel-Gugerel.

Ekonomske perspektive u tom bloku su ukupno gledano pozitivne, rekla je ona na jednom forumu u Šangaju i dodala da će mere, koje su preduzele članice EU radi >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << podsticanja javnih finansija, doprineti rastu na dugi rok.



"Verujem da je oporavak u EU na dobrom putu i primenjujemo ispravnu politiku kako bismo osigurali povratak rasta na nivoe koje smo imali pre krize"
, ukazala je ona.

"Takodje, na osnovu niskih kamatnih stopa, uz atraktivne uslove za finansiranje, ekonomija će jačati i očekujemo pozitivne izglede za rast", dodala je ona.

Zemlje EU su usvojile mere fiskalnog pooštravanja kako bi smanjile dugove i deficite, izbegle ponavljanje grčke dužničke krize i povratile poverenje na tržištu, podsetila je agencija Rojters.

Tumpel-Gugerel je ukazala da su strukturne reforme i fiskalna konsolidacija od ključnog značaja za stvaranje uslova za održiv rast i odbacila strahovanja da bi budžetska kresanja mogla osujetiti rast.

Nastavak na S media...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.