Opala podrška građana ubrzanju procesa proširenja EU

Izvor: B92, 06.Dec.2023, 17:47

Opala podrška građana ubrzanju procesa proširenja EU

Proširenje Evropske unije podržava nešto više od polovine građana Unije, što je manje nego pre godinu i po, pokazuje novo istraživanje Evrobarometra.

Na pitanje u kojoj meri su saglasni sa izjavom da "s obzirom na rusku invaziju na Ukrajinu, EU treba da ubrza napore da dozvoli novim članicama da se pridruže EU", 53 odsto ispitanika je reklo da su saglasni, dok 40 odsto ne misli tako.
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 <<
U potpunosti je saglasno 15 odsto građana, a isto toliko je reklo da "uopšte nisu saglasni".

U istraživanju sprovedenom u proleće 2022, nekoliko sedmica posle početka rata u Ukrajini, podršku ubrzanju proširenja dalo je 58 odsto anketiranih.

Najveću podršku ubrzanju proširenja izrazili su građani Litvanije (72 odsto), zatim Poljske, Irske, Španije i Hrvatske (68 odsto).

Na drugoj strani, 37 odsto građana Češke misli da treba ubrzati proces proširenja, 40 odsto građana Slovačke, 41 odsto ispitanika u Austriji i Hrvatskoj i 43 odsto u Francuskoj i Nemačkoj.

U 19 zemalja većina građana podržava ubrzano proširenje, a u osam većina ne podržava.

U pet zemalja podrška ubrzanju napora na prijemu novih članica je porasla u odnosu na april–maj 2022: najviše u Grčkoj, Bugarskoj, Slovačkoj, Luksembrugu i Sloveniji.

Podrška je smanjena u 17 članica EU, i to za najmanje 10 odsto u Malti, Poljskoj, Nemačkoj, Kipru, Češkoj i Estoniji.

Najveća podrška je među mladima i visoko obrazovanim ispitanicima.

Istraživanje Evrobarometra je pokazalo i da 72 odsto građana misli da je njihova zemlja imala koristi od članstva u EU, a da 70 odsto veruje da je delovanje Unije uticalo na njihov svakodnevni život.

Više od polovine (57 odsto) je zainteresovano za predstojeće izbore za Evropski parlament.

Za ispitanike najvažnija pitanja su borba protiv siromaštva (36 odsto), javno zdravlje (34 odsto), klimatske poremene i podrška ekonomiji (29 odsto).

Pozitivnu sliku o EU ima 45 odsto građana, isto kao i pre šest meseci, 38 odsto ima neutralni stav, a negativnu sliku ima 16 odsto.

Kada je u pitanju životni standard, 73 odsto anketiranih očekuje da će se standard smanjiti naredne godine, a gotovo polovina (47 odsto) je rekla da im je životni standard već smanjen, dok je 37 odsto navelo da je imalo poteškoće s plaćanjem računa.

Istraživanje je sprovedeno od 25. septembra do 19. oktobra u svih 27 članica EU, a učestvovalo je više od 26.500 ljudi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.