Online konferencija Kako najbolje iskoristiti pomoć EU

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 12.Jun.2020, 13:09

Online konferencija "Kako najbolje iskoristiti pomoć EU"

Predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež kaže da posle uspešne primene prvih mera za ublažavanje posledica pandemije korona virusa država treba da priprema nove mere pomoći privredi na jesen, među kojima se razmišlja i o ideji vezanoj za akciju "vaša prva plata" namenjenoj srednjoškolcima i studentima.

Na onlajn konferenciji "Kako najbolje iskoristiti pomoć EU?" na kojoj je bilo reči o ekonomskim merama za odgovor na pandemiju u Srbiji, Čadež je >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << rekao da je akcija "vaša prva plata" ideja koju je moguće sprovesti i da bi to bila dobra mera.

Naveo je da bi ona podrazumevala da država za mlade nezaposlene koji nemaju radnog iskustva omogući 20.000 dinara za srednjoškolce i 30.000 dinara za studente za njihov prvi posao.

To bi im, objasnio je, omogućilo da steknu nova i praktična iskustva.

"Do septembra, do konsituisanja novog saziva skupštine teško je očekivati veće ili suštinske nove mere. Do tada je bitno da se pripremimo. Sada gledamo nacrte različitih zakona članica EU, od Slovenije i Austrije, o tome kako oni spremaju neke stvari koje do sada možda nisu bile u skladu sa zaštitom konkurencije", rekao je Čadež.

Čadež je preneo da je danas bio na sastanku sa premijerkom Anom Brnabić i privrednicima iz građevinske industrije, prehrambene proizvodnje, metalske industrije, elektronike i da su razgovarali o idejama za nove mere pomoći za rast industrije.

Predsednik PKS je poručio da nema oporavka srpske ekonomije bez oporavka globalne ekonomije, pre svega evropske ekonomije

Naveo je da je u Nemačkoj razgovarao sa tamnošnjim privrednicima i rekao da je dobro što oni nisu pesmistični.

"Ono što su oni rekli i što sam čuo iz kontakata u krugovima vlade i Bundestaga je da kakav god drugi talas bio, zatvaranje ekonomije više neće biti moguće. Ljudi su shvatili šta je zatvaranje ekonomije sve izazavalo. Svi se nadaju da taj drugi talas neće biti toliko intenzivan", rekao je Čadež na onlajn konferenciji koju je organizovala Delegacija EU u Srbiji, u saradnji sa Centrom za evropske politike.
Pogledaj vesti o: Evropska Unija,   Coronavirus

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.