Okupljaju se lideri EU, Bregzit večeras u prvom planu

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 17.Okt.2018, 18:44   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Okupljaju se lideri EU, Bregzit večeras u prvom planu

Lideri zemalja članica EU počeli su da se okupljanju na samitu u Briselu, gde je planirano da se večeras razgovara o dogovoru o izlasku Velike Britanije iz EU.

Planirano je da britanska premijerka Tereze Mej predstavi kolegama iz EU svoje viđenje trenutna pozicije Londona u pregovorima o izlasku Britanije iz Unije i o tome kako ih nastaviti.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << />
Mej bi zatim trebalo da napusti Evropski savet, ostavljajući 27 lidera zemlja članica da tokom večere razgovaraju o pozicijama EU u nastavku pregovora, ali i opcijama u slučaju da se dogovor o razlazu sa Velikom Britanijom ne postigne u očekivanom periodu.

Premijer Estonije Juri Ratas kaže da i dalje veruje da je sporazum između Velike Britanije i EU o Bregzitu moguć.

Ratas je dolazeći na samit EU lidera koji večeras počinje u Briselu poručio da je važno održati jedinstvo EU 27 po ovom pitanju.

"Verujem da je ovaj sporazum moguć. Važno je da se održi zajedništvo EU 27, da radimo kao tim. Znam da je glavno pitanje granice između Irske i Severne Irske", poručio je Ratas.

On je naglasio da je Velika Britanija bila i da će biti blizak i važan

Mej: Postignut napredak, nadam se dogovoru

Britanska premijerka Tereza Mej je večeras, dolazeći na samit lidera EU u Briselu, poručila da je dobar napredak postignut kako u dogovoru o povlačenju Velike Britanije iz EU, tako i u razgovorima o budućem partnerstvu.

"Nadam se postizanju dogovora koji svi žžele i koji će biti i u interesu Velike Britanije i EU", poručila je Mej u Briselu.

Ona je naglasila da timovi obe strane i dalje naporno rade kako bi se rešila i preostala otvorena pitanja, kao što je pitanje "zaštitnih mera" koje sa odnose na granicu između Severne Irske i Republike Irske.

"Svi žželimo dogovor i možemo ga postići radeći zajedno, intenzivno u narednim danima i nedeljama. Sada je vreme za njegovo postizanje", poručila je Mej.

Rešenje dogovora o razlazu omogućiće nastavak razgovora o budućim odnosima EU i Velike Britanije, zaključila je Mej.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

OKUPLJAJU SE LIDERI EU Bregzit večeras u prvom planu

Izvor: Blic, 17.Okt.2018

Lideri zemalja članica EU počeli su da se okupljanju na samitu u Briselu, gde je planirano da se večeras razgovara o dogovoru o izlasku Velike Britanije iz EU.

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.