Održana 23. sednica Odbora za evropske integracije

Izvor: BKTV News, 10.Okt.2013, 18:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Održana 23. sednica Odbora za evropske integracije

Na dnevnom redu 23. sednice Odbora za evropske integracije kojim je predsedavala Nataša Vučković, našli su se Izveštaji o sprovođenju Akcionog plana za ispunjavanje preporuka Evropske komisije sadržanih u Godišnjem izveštaju o napretku Republike Srbije u procesu evropskih integracija za 2012. godinu kao i Izveštaj o sprovođenju Nacionalnog programa za usvajanje pravnih tekovina Evropske unije (NPAA), za prvo i drugo tromesečje 2013.
Izveštaje je predstavio ministar bez >> Pročitaj celu vest na sajtu BKTV News << potrfelja, zadužen za evropske integracije Branko Ružić i glavni pregovarač sa EU, Tanja Miščević. Ružić je istakao da je zakonodavna aktivnost u proteklom periodu bila intenzivna kao i da je ispunjenost preporuka veća od 80 odsto. Ružić je posebno ukazao na značaj usvajanja zakona u oblasti osnovnog obrazovanja i vaspitanja, trgovine, železnice, računovodstva i revizije.
Glavni pregovarač sa EU Tanja Miščević informisala je članove Odbora o pregovoračkoj strukturi za vođenje pregovora o pristupanju Republike Srbije Evropskoj uniji.
Miščević je navela da pregovaračku strukturu čine stručnjaci podeljeni u 35 pregovaračkih grupa. Predsedavajući svake grupe je državni sekretar. Svi zajedno čine Savet koordinacionog tela, odnosno najviši stručni organ koji daje savete za definisanje pregovaračkog okvira. U diskusiji sa ministrom, članovi Odbora interesovali su se za metodologiju strateškog planiranja rada Vlade, proces dalje reforme državne uprave, kao i za stanje broja srpskih azilanata.

Narodna poslanica, Milanka Karić je ukazala na neophodnost primene izmenjenog Krivičnog zakonika Republike Srbije u kojem je Rezolucijom EP ukinut član 359 – zloupotreba službenog položaja vlasnika privatnog kapitala. Narodna skupština je 15. aprila tekuće godine po preporuci EP usvojila pomenutu izmenu KZ. S toga je poslanica Karić istakla važnost neselektivne primene izmenjenog Krivičnog zakonika, svih Rezolucija EP ali i svih evropskih standarda, jer je to jedini put da Srbija konačno postane pravno uređena država i ravnopravni član velike porodice evropskih zemalja.
Na kraju rada, Odbor je, većinom glasova, usvojio sve predložene izveštaje.
Tweet
Pogledaj vesti o: Evropska Unija

Nastavak na BKTV News...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta BKTV News. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta BKTV News. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.