Odricanje od patentnih prava na vakcine? EU skeptična

Izvor: B92, 08.Maj.2021, 14:09

Odricanje od patentnih prava na vakcine? EU skeptična

Brisel -- Evropska unija je skeptična prema korisnosti odricanja od patentnih prava na vakcine protiv kovida 19 kao načina borbe protiv pandemije.

Ipak, spremna je da razgovara o konkretnom predlogu, rekao je danas predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel.

U obraćanju novinarima pre drugog dana Samita EU u portugalskom gradu Portu, Mišel je poručio da je najdelotvorniji način za borbu protiv >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << pandemije sada brzo vakcinisanje i ukidanje izvoznih ograničenja na vakcine u zemljama proizvođačima poput SAD i Britanije, prenosi Rojters.

"U Evropi smo doneli odluku da omogućimo izvoz i podstičemo sve partnere da urade isto to za preko potrebne vakcine", rekao je predsednik Evropskog saveta.

On je naveo da lideri EU ne smatraju da je odricanje od intelektualne svojine, kada su u pitanju vakcine, "čarobni štapić", ali da su spremni da se angažuju na ovoj temi čim se iznese konkretan predlog.

Indija i Južna Afrika pozvale su na ukidanje patentnih prava na vakcine kao način jačanja proizvodnje i osiguranja snabdevanja celog sveta.

Debata oko tog pitanja pokrenuta je ponovo u sredu kada je američki predsednik Džo Bajden podržao tu ideju, pod uslovom da to bude urađeno preko Svetske trgovinske organizacije.

Zvaničnici koji su učestvovali u pregovora na Samitu EU u petak potvrdili su da se Nemačka, u kojoj je stacioniran Biontek koji poseduje patent na mRNK vakcinu protiv kovid-19 zajedno sa američkim Fajzerom , snažno založila protiv ideje o odricanju patentnih prava.

Portugal, Estonija, Belgija i Irska takođe su bili skeptični, ali Grčka je podržala ideju o odricanju, kao i Italija, koja se zalagala u tom smislu za vremenski ograničene i geografski precizirane mere.

Zvaničnici EU su saopštili da je Evropa jedan od najvećih izvoznika vakcina protiv koronavirusa na svetu, sa otprilike 200 miliona doza otpremljenih u 90 zemalja, isto onoliko koliko je distribuirala svojim građanima.

Francuski predsednik Emanuel Makron, obraćajući se novinarima pre današnjih pregovora, poručio je da bi svet sa vakcinama kovid-19 mogao da pokuša da uradi nešto slično onome što je učinjeno pre više godina sa lekovima protiv HIV-a, kada su oni bili preskupi za siromašne nacije.

Naglasio je i da bilo koja akcija ne bi trebalo da finansijski kazni kompanije koje su osmislile tehnologiju vakcina protiv kovid-19.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

EU skeptična prema odricanju od patentnih prava na vakcine: "To nije ČAROBNI ŠTAPIĆ"

Izvor: Blic, 08.Maj.2021

Evropska unija je skeptična prema korisnosti odricanja od patentnih prava na vakcine protiv kovid-19 kao načina borbe protiv pandemije, ali je spremna da razgovara o konkretnom predlogu, rekao je danas predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel.

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.