Odnosi između Rusije i Latinske Amerike imuni na spoljno mešanje — Zaharova

Izvor: Vostok.rs, 20.Jul.2023, 15:22

Odnosi između Rusije i Latinske Amerike imuni na spoljno mešanje — Zaharova

 Oni koji se nadaju da će sejati razdor između Rusije i zemalja Latinske Amerike to ne mogu i neće moći, jer su odnosi između zemalja samo čvršći, izjavila je portparolka ruskog ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova na brifingu u četvrtak.
Komentarišući samit između EU i Zajednice latinoameričkih i karipskih država (CELAC) u Briselu, portparolka je izjavila: „Što se tiče odnosa između Rusije i Latinske Amerike, oni koji su se nadali da seju razdor između nas nisu uspeli i neće uspeti. Delimo dobre tradicije međusobne simpatije, spremnosti na ravnopravnu interakciju i obostrano koristan dijalog na osnovu univerzalno priznatih normi međunarodnog prava, pre svega, međusobnog uvažavanja, uvažavanja interesa jednih drugih i razumevanja savremenih svetskih realnosti, a sve to će samo biti učvršćeno“, dodala je ona. Zaharova je objasnila da je EU pokušala da otvoreno diktira zemljama CELAC šta da rade. Evropljani su pokušali da beskrupulozno poigraju prirodnu želju svih Latinoamerikanaca da ojačaju organizaciju, da razviju koordinirane odgovore na širok spektar izazova sa kojima se region suočava. „Članice EU otvoreno su pokušale da potkopaju odnose Rusije sa Latinskom Amerikom, sa kojom nas vezuje višedecenijsko prijateljstvo, kulturni afinitet i obostrano korisna saradnja“, dodala je diplomata. Zaharova je takođe istakla da se u dokumentima samita ništa ne bi promenilo na bojnom polju ni u pogledu nezakonitih sankcija, ni u poboljšanju prehrambene bezbednosti, da su tačke razgovora posvećene Ukrajini bile uključene u dokumente samita. Zaharova je naglasiola da Zapad koristi samit EU-SEAC „ne da bi razgovarao o načinima izlaska iz ukrajinske krize, već da bi nametnuo zapadnu tačku gledišta i primorao Latinsku Ameriku da se pridruži tome”. "Postoji samo jedan cilj - da se podele, da se stvaraju poteškoće u komunikaciji između Rusije i Latinske Amerike, da dodatno pokažu sopstvenu moć, svoju sposobnost da koriste nasilne metode. Na to su zaista ponosni na Zapadu", istakla je ona. Samit EU-CELAC održan je u Briselu od 17. do 18. jula. Prema diplomatskim izvorima i evropskim medijima, lideri EU su nameravali da pozovu ukrajinskog predsednika Vladimira Zelenskog na samit i prvobitno su pripremili nacrt završne deklaracije u kojoj je značajan deo bio posvećen Ukrajini. Međutim, latinoamerički učesnici su tražili da se poseta Zelenskog otkaže i da se iz konačnog teksta izuzmu paragrafi koji se odnose na Ukrajinu. Otkazivanje posete Zelenskog potvrdio je tokom vikenda predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel.

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.