Ode li Nemačka, to je kraj

Izvor: B92, 23.Jan.2024, 09:16

Ode li Nemačka, to je kraj

Ukoliko se ostvare pretnje čelnice nemačke ekstremno desne stranke Alternative za Nemačku Alis Vajdel o nemačkom napuštanju EU – EU je gotova, pišu mediji.

Vajdel je navela da će, ako njena stranka kojoj konstantno raste popularnost, ukoliko pobedi na izborima, tražiti da se ide na referendum o napuštanju Europske unije.

Ona ipak misli da AfD neće doći na vlast u Nemačkoj pre 2029. Godine, ali insistira na tome da je buduća uloga AfD-a u vladi neizbežna. >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Međutim, u Nemačkoj tzv. “vetrobran” – dogovor koji onemogućuje bilo kakav oblik koalicije ili saradnje AfD-a s drugim strankama.

Kao rezultat toga, uprkos snazi u anketama, AfD nema vodeću ulogu ni u jednoj od 16 nemačkih pokrajinskih vlada.

Nemačka je srce Evropske unije, nemoguće je EU zamisliti bez Nemačke. Valjda su baš zato nemačke mejnstrim stranke predano proevropske i jednostavno ne spore se o potrebi ostajanja u zajednici evropskih Naroda, piše hrvatski portal Index.hr.

I Nemci, koji su prepoznati kao evrofili, takođe su snažno za ideju EU, ako je verovati anketi koju je sproveo Konrad Adenauer Stiftung, tink tenk povezan s glavnom opozicionom strankom desnog centra CDU-om.

Politički analitičar Žarko Puhovski za Index kaže da je i sama desnica u Nemačkoj podeljena u odnosu na EU.

"Jedan pragmatični koncept na desnici glasi da je to oruđe koje možemo iskoristiti za nemačku dominaciju Evropom, za miroljubivo preuzimanje Evrope. Ima tu dosta istine i Nemačka je godinama igrala značajnu ulogu u EU. Ta uloga je bila i ojačana izlaskom Velike Britanije. Drugi deo doslovno primenjuje vlastitu suverenističku ideologiju, koja nije za koncept države nad državom, te, kao svi nacionalisti, oni smatraju da iznad države može biti samo Bog”, objašnjava on.

Na hipotetičko pitanje o mogućem izlasku Nemačke iz EU, Puhovski navodi da je scenario nerealan, ali da bi, ako se to desi, EU teško opstala bez Nemačke.

"Pod pretpostavkom nerealističnog scenarija da bi Nemačka izašla iz EU, moje uverenje je da bi se EU jako teško održala bez nje. Izlazak bi ojačao takve tendencije u državama poput Slovačke, Mađarske, možda i Poljske ako dođe do preokreta u većinskim odnosima tamošnje politike. Uglavnom, EU bi opstala kao forma, ali bi izgubila smisao. Možda bi se i raspala. To je hipotetička situacija i ne vidim je kao realnu mogućnosti da se dogodi", rekao je.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.