Odbor pita potpisnice Dejtona: Da li još važi Aneks 7?

Izvor: RTS, 25.Avg.2019, 22:26   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Odbor pita potpisnice Dejtona: Da li još važi Aneks 7?

Odbor za zaštitu prava Srba u Federaciji BiH uputio je otvoreno pismo ambasadorima zemalja i svedoka potpisnica Dejtonskog sporazuma, u kojem postavljaju pitanje da li Aneks 7, pod nazivom Sporazum o izbeglicama i raseljenim licima, još važi.
Pismo je poslato ambasadama Evropske unije, Francuske, Nemačke, Ruske Federacije, Velike Britanije i Severne Irske i SAD, zbog namere vlade Unsko-sanskog kantona >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << da u, kako se navodi, povratničko područje, srpsko selo Medeno Polje smesti migrante iz afroazijskih zemalja.
Kako se navodi, Odbor nema ništa protiv migranata, ali ako se smeste u Medeno Polje treba zaboraviti Aneks 7, jer će u suprotnom i Srbi i Bošnjaci koji su se vratili napustiti Bosanski Petrovac.
Dodaje se da je pokušaj da se migranti smeste u Medeno Polje direktno kršenje Dejtonskog sporazuma, odnosno Aneksa 7, jer ako taj Aneks ne postoji u Medenom Polju i Bosanskom Petrovcu, ne postoji ni u Sarajevu, Tuzli, Mostaru i drugim delovima BiH.
Prema Aneksu 7 sve strane su obavezne da će preduzeti sve neophodne korake za sprečavanje aktivnosti koje bi ometale ili sprečavale povratak i ostanak izbeglih lica i da će se stvoriti politički, ekonomski i društveni uslovi koji doprinose dobrovoljnom povratku i harmoničnoj reintegraciji izbeglica.
Pogledaj vesti o: Evropska Unija

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

ZBOG MIGRANATA PADA DEJTON: Odbor za zaštitu prava Srba upozorava da se izbeglice iz afroazijskih zemalja smeštaju u SRPSKO SELO

Izvor: Kurir, 26.Avg.2019, 07:38

Odbor za zaštitu prava Srba u Federaciji BiH uputio je otvoreno pismo ambasadorima zemalja i svedoka potpisnica Dejtonskog sporazuma, u kojem postavljaju pitanje da li Aneks 7, pod nazivom Sporazum o izbeglicama i raseljenim licima, još važi ili ne.

Nastavak na Kurir...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.