Izvor: Nezavisne Novine, 31.Jan.2017, 15:46   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Odbiti azil svakome ko je pomogao teroristima

BRISEL - Članice EU mogu da odbijaju azilante koji su učestvovali u aktivnostima terorističkih grupacija čak i ako je njihova uloga bila logistička, navodi se u odluci Evropskog suda pravde.

Evropski sud pravde donio je odluku protiv Marokanca Mostafe Lunanija, čiji je zahtjev za azil u Belgiji odbijen nakon što ga je sud u toj zemlji proglasio krivim 2006. godine zbog falsifikovanja pasoša za marokansku grupaciju koja je vršila vrbovanje džihadista za borbe u Iraku.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Nezavisne Novine << />
U odluci se navodi da je Lunani prethodno zatražio izbjeglički status izražavajući bojazan od progona ako se vrati u matičnu državu, gdje bi bio smatran za radikalnog islamistu i džihadistu.

"Zahtjev za azil može biti odbijen ukoliko je azilant učestvovao u aktivnostima terorističke mreže. Nije neophodno da je azilant lično izvršio teroristička dijela ili ih podsticao, pa i učestvovao u njihovom izvršenju", dodaje se u odluci.

Sud je podsjetio na rezoluciju Savjeta bezbjednosti UN iz 2014. godine kojom se ukazuje na međunarodne mreže koje su formirali strani teroristički borci za kretanje preko granica radi odlaska u Siriju i Irak.

"Kao osnova za neodobravanje azila može poslužiti učešće u vrbovanju, organizaciji te prevozu ljudi koji odlaze preko granica radi izvršenja ili planiranja terorističkih napada", napominje se u odluci.

Sud u Belgiji je izrekao šestogodišnju zatvorsku kaznu Lunaniju zbog aktivnog učešća u belgijskoj ćeliji "Marokanska islamska borbena grupa" falsifikovanjem pasoša radi odlaska dobrovoljaca u Irak.
Pogledaj vesti o: Evropska Unija

Nastavak na Nezavisne Novine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Nezavisne Novine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Nezavisne Novine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.