Izvor: Piplmetar.rs, 28.Avg.2023, 05:30

Od januara sledeće godine Srbija preuzima predsedavanje organizacijom CEFTA

CEFTA je ekonomska organizacija za slobodnu trgovinu, čije članice su zemlje našeg regiona koje još nisu postale članice Evropske unije

Foto: Shutterstock


Srbija će sledeće godine preuzeti jednogodišnje predsedavanje organizacijom CEFTA, a Zdravko Ilić iz CEFTA sekretarijata kaže za Tanjug da to znači da će srpski predstavnici predsedavati ključnim CEFTA telima i voditi zvanične pregovore koji se odvijaju u okviru >> Pročitaj celu vest na sajtu Piplmetar.rs << ove organizacije.
– Srbija će postaviti i osnovne smernice za aktivnosti CEFTA, kroz tzv. prioritete predsedavajućeg za 2024. godinu. Predsedavanje je obaveza zemalja članica da preuzmu veću odgovornost za sprovodjenje CEFTA agende, ali i prilika da se stavi akcenat na one teme koje su tim državama posebno značajne – istakao je on.
Prema njegovim rečima, to je ujedno i šansa da se Evropskoj uniji i drugim partnerima pokažu kapaciteti za upravljanje važnim procesima.
– Sve CEFTA zemlje će jednog dana biti članice Evropske unije (EU), gde će imati priliku da predsedavaju Savetom EU, te je u tom kontekstu predsedavanje CEFTA još jednom prilika da vežbaju i dokazuju da su spremne za to – naveo je Ilić.
CEFTA je ekonomska organizacija za slobodnu trgovinu, čije članice su zemlje našeg regiona koje još nisu postale članice Evropske unije, a čine je Srbija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Albanija, Severna Makedonija, Moldavija i UNMIK u ime tzv. Kosova.
Ove godine organizacijom CEFTA predsedava Crna Gora.
(Telegraf Biznis)


Opširnije
Izvor: Telegraf.rs

Nastavak na Piplmetar.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Piplmetar.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Piplmetar.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.