Od SAD za 2015. - 150 tenkova u EU

Izvor: B92, 31.Dec.2014, 15:19   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Od SAD za 2015. - 150 tenkova u EU

Do kraja sledeće godine Vašington planira da razmesti oko 150 tenkova i oklopnih vozila u Evropi, piše RT.

Ruski portal se poziva na reči vojnog zvaničnika SAD generala Bena Hodža, koji je istakao da je takva odluka doneta pre početka ukrajinske krize i pogoršanja odnosa Rusije i Sjedinjenih Američkih Država.

Iako za sada nije objavljeno zvanično saopštenje o razmeštanju američkih trupa, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << pretpostavlja se da bi tenkovi sa zastavom SAD mogli da se nađu u Poljskoj, Rumuniji ili u baltičkim zemljama.

“Do kraja 2015. godine imaćemo tešku brigadu sa punom opremom, a činiće je tri bataljona, artiljerijska komanda, inženjeri... Očekujemo da stacioniramo oko 150, možda i 160 tenkova“, rekao je Hodž.

Američki general takođe veruje da će se sukobi u Ukrajini nastaviti, ali navodi da je ovakav plan američke vojske donet mnogo pre početka krize u Ukrajini, koja traje već skoro godinu dana.

Ipak, ovakav potez će Moskva gotovo sigurno shvatiti kao provokaciju, naročito nakon promene vojne doktrine, kojom je definisano 28 pretnji sa severoatlanske strane.

Određeni broj oklopnih vozila SAD već je stigao u Evropu, a Hodž je naveo da će bar jedna trećina biti stacionirana u Nemačkoj.


Pogledaj vesti o: Evropska Unija

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.