Očekuje se rešenje i za Petrohemiju

Izvor: RTS, 04.Jan.2019, 20:48   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Očekuje se rešenje i za "Petrohemiju"

Protekle godine rešena je sudbina još 37 preduzeća sa spiska za privatizaciju, pa je ostalo još samo 80 preduzeća za privatizaciju. U Vladi su zadovoljni jer je najveći broj strateških preduzeća prešlo u ruke pouzdanih svetskih kompanija. U ovoj godini očekuju da će naći rešnje i za "Petrohemiju", a tender bi mogao biti raspisan već u prvom tromesečju.
"Petrohemija" je prošle godine prihodovala >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << 330 miliona evra. Dve trećine ostvareno je od izvoza na tržište Evropske unije, što pančevačku fabriku ubraja u najveće domaće izvoznike. A u ovoj godini investiraće 24 miliona evra sopstvenih sredstava u modernizaciju upravljačkih sistema i povećanje kapaciteta.

"Petrohemija već četiri godine stoji na svojim nogama. Petrohemija već četiri godine izmiruje sve svoje obaveze. Petrohemija već četiri godine, znači ostvaruje pozitivan rezultat. Što je najvažnije, investramo u efikasnost opertivnog poslovanja. Investiramo u opremu", kaže Velimir Unković, generalni direktor "Petrohemije".
Poslovanje "Petrohemije" prati Vladina radna grupa koja polako priprema i proces privatizacije jer zainteresovanih, kažu, ima.
"Očekujemo da Petrohemija dobije svoj epilog 2019. godine. Ima tu nekih pozitivnih naznaka i signala ovih dana i nedelja. O tome ćemo još da razgovaramo i da analiziramo to što bi bilo najbolje i za Petrohemiju i za Republiku Srbiju", kaže Dragan Stevanović, državni sekretar u Ministarstvu privrede.
Primarni benzin koje proizvodi NIS-ova pančevačka Rafinerija, glavna im je sirovina. Privatizacijom očekuju da dobiju partnera sa kojim bi zaokružili proces proizvodnje, a to znači gradnju nove fabrike polipropilena.
"Tu bismo mi umesto da izvozimo gas što je nepovoljno jer su visoki troškovi, izvozili klasični granulat i na tome zarađivali", kaže Unković.
"Petrohemija" nema viška zaposlenih. U pogonima u Pančevu i Zrenjaninu radi 1.450 radnika.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.