Obnova škola u Velikoj Plani na proleće

Izvor: RTS, 25.Nov.2018, 14:44   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Obnova škola u Velikoj Plani na proleće

Rekonstrukcija četiri škole u opštini Velika Plana počeće na proleće naredne godine, sredstvima u iznosu od gotovo 20 miliona dinara koja su stigla kako od Ministarstva prosvete i energetike tako i od Evropske unije. Sve škole će posle obnove biti energetski efikasne.
Iako ima u Srbiji stotinu potpuno identičnih škola kao što je ova u Velikoj Plani, ona je ipak posebna jer u svom sastavu >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << ima još osam područnih škola koju pohađa 550 učenika.

"Ja to uvek volim da naglasim da je 1904. godine u Srbiji niklo ovakvih sto škola, a povodom proslave 100 godina od prvog srpskog ustanka što nam dovoljno govori kako se tada vodilo računa o obrazovanju i o školama", kaže Aleksandar Skačkov, direktor Osnovne škole "Karađorđe" iz Velike Plane.
Na proleće sa novom izolacijom i stolarijom, smanjiće se troškovi škole za grejanje, a deci će biti udobnije u obnovljenom prostoru. Potom im sleduje proces umrežavanja kojim će se smanjiti broj područnih škola. Sličnu obnovu dobiće i škola iz Lozovika koja je nedavno obeležila pola veka postojanja.
"Sa ove strane izgleda lepo pošto je urađena i izvršena zamena stolarije, međutim sa druge strane mi imamo još jedno 78 prozora koje treba zameniti i izvršiti izolaciju škole", kaže direktor Osnovne škole "Radica Ranković" iz Lozovika Radomir Skokić.
Da je važno đacima ponuditi ravnopravne uslove obrazovanja kako u urbanim tako i u ruralnim sredinama, svedoči i sanacija osnovne škole u Miloševcu ali i novi kabinet informatike u Planjanskoj gimnaziji.
"Očekujemo i u naredna dva meseca da nam prođu još dva velika projekta za još dve škole na teritoriji naše opštine, to je osnovna škola u Markovcu i srednjoškolski centar u Velikoj Plani gde su Gimnazija, Tehnička i Ekonomska škola gde će biti odobrena sredstva od Kancelarije za upravljanje javnim ulaganjima", kaže Igor Matković, predsednik opštine Velika Plana.
Radovi na svim školama u opštini Velika Plana trebalo bi da otpočnu na proleće, a škole su već spremile plan i program da đaci tokom radova ne gube nastavu tako što će organizovati rad u obe smene.
Pogledaj vesti o: Evropska Unija

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.