Obami dao Nobela, sad smenjen

Izvor: B92, 03.Mar.2015, 18:09   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Obami dao Nobela, sad smenjen

Tornbjorn Jagland, kontroverzni predsednik Komiteta za dodelu Nobelove nagrade za mir, smenjen je s te funkcije odlukom bez presedana.

Jagland, bivši norveški premijer, bio je na meti kritika kada je 2009. godine, kao tek izabrani predsednik ovog tela dodelio Nobelovu nagradu za mir tada novoizabranom američkom predsedniku Baraku Obami.

Ništa manje prašine nije podigla odluka Komiteta da se nagrada 2012. godine dodeli >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << EU, a javnost je reagovala i na nagrađivanje kineskog disidenta Liju Sjaoboa (2010), kao i Organizacije za zabranu hemijskog naoružanja (OPCW) u trenutku kada je u žiži javnosti bila navodna upotreba takvog naoružanja u ratu u Siriji.

Kako prenosi AFP, Jagland je vraćen u rang običnog člana komiteta, dok će funkciju predsednika ubuduće obavljati njegova dosadašnja zamenica Kasi Kulman Five.

"U skladu sa tradicijom, neću komentarisati ni izveštaje medija, ni ono o čemu se pričalo na sastanku. Imali smo širok konsenzus da je Jagland bio dobar predsednik u proteklih šest godina", rekla je ona.

Drugih detalja, kao ni razloga smene Jaglanda za sada nema.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Nečuveno: Nobelov komitet dao otkaz predsedniku

Izvor: Mondo, 03.Mar.2015

Predsednik norveškog Nobelovog komiteta, zaduženog za dodelu Nagrade za mir, Torbjorn Jagland nije ponovo izabran na tu funkciju što je presedan...Foto: Ilustracija Guliver/Getty Images/Thinkstock..Da predsednik ne bude reizabran nije se desilo za više od 100 godina postojanja te ustanove, a naziva...

Nastavak na Mondo...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.