Obami dao Nobela, sad smenjen

Tornbjorn Jagland, kontroverzni predsednik Komiteta za dodelu Nobelove nagrade za mir, smenjen je s te funkcije odlukom bez presedana.

Izvor: B92, Tanjug

Utorak, 03.03.2015.

16:40

Default images
Foto: Beta, AP

Jagland, bivši norveški premijer, bio je na meti kritika kada je 2009. godine, kao tek izabrani predsednik ovog tela dodelio Nobelovu nagradu za mir tada novoizabranom američkom predsedniku Baraku Obami.

Ništa manje prašine nije podigla odluka Komiteta da se nagrada 2012. godine dodeli EU, a javnost je reagovala i na nagrađivanje kineskog disidenta Liju Sjaoboa (2010), kao i Organizacije za zabranu hemijskog naoružanja (OPCW) u trenutku kada je u žiži javnosti bila navodna upotreba takvog naoružanja u ratu u Siriji.

Kako prenosi AFP, Jagland je vraćen u rang običnog člana komiteta, dok će funkciju predsednika ubuduće obavljati njegova dosadašnja zamenica Kasi Kulman Five.

"U skladu sa tradicijom, neću komentarisati ni izveštaje medija, ni ono o čemu se pričalo na sastanku. Imali smo širok konsenzus da je Jagland bio dobar predsednik u proteklih šest godina", rekla je ona.

Drugih detalja, kao ni razloga smene Jaglanda za sada nema.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

17 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zapad zapretio, Kina uzvratila

Kina je usvojila zakon o carinama kojim želi da osnaži mehanizme odbrane svoje ekomonije nakon pretnji Sjedinjenih Američkih Država i Evropske unije da će reagovati na izvoz jeftinih kineskih proizvoda.

7:59

27.4.2024.

1 d

Podeli: