OVO NIKO NIJE OČEKIVAO: EU uvodi vize za Amerikance, a razlog za to je neverovatan - HRVATSKA

Izvor: SrbijaDanas.com, 15.Jul.2020, 22:38

OVO NIKO NIJE OČEKIVAO: EU uvodi vize za Amerikance, a razlog za to je neverovatan - HRVATSKA

Zbog činjenice da SAD još uvek nisu ukinule vize za državljane Hrvatske, Bugarske, Rumunije i Kipra Evropski parlament je u obavezi da sprovede princip reciprociteta

Zastupnici Evropskog parlamenta iz odbora za građanske slobode, pravosuđe i unutrašnje poslove pozvali su Evropsku komisiju da osigura implementaciju načela reciprociteta u viznom režimu sa Sjedinjenim Američkim Državama, što je inače i zakonska >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << obveza.

Zbog činjenice da SAD još uvek nisu ukinule vize za državljane Hrvatske, Bugarske, Rumunije i Kipra, zastupnici Europskog parlamenta upozoravaju da stanje nepostojanja reciprociteta postoji još od 2014. godine, a prema zakonodavstvu EU, obaveza uspostavljanja viznog reciprociteta mora se uvesti u roku od 24 meseci od dana kad je službeno objavljen izostanak reciprociteta.

Taj rok prošao je još 2016, ali od tada, osim što su SAD ukinule vize za državljane Poljske, pomaka nije bilo.

Evropski parlament je još 2017. godine na plenarnom zasedanju usvojio rezoluciju kojom je zatražio uvođenje viza za državljane SAD-a ukoliko se ne osigura putovanje bez viza u toj državi za sve državljane Evropske unije. Prema sadašnjem stanju, državljani ovih država su diskriminisani.

EU treba, kako bi se osigurao ravnopravan tretman svih svojih država, da uvede vize za sve treće zemlje koje imaju vize za bilo koju državu Europske unije.

Ali do implementacije ovog načela od strane EU nije došlo zbog "posebnih interesa", pre svih ekonomskih. Tada su upozoravali da bi u slučaju uvođenja viza Amerikancima mnoge države članice EU, pa i Hrvatska i Kipar kao važne turističke destinacije, imale posledice jer bi to odvratilo mnoge američke turiste koji bi planirali posetu tim državama.

Zastupnici Evropskog parlamenta pozivaju se na načelo solidarnosti među članicama Evropske unije, ali i na institucionalno pitanje jer su u ovom slučaju ovlašćenja na strani Europske komisije. Ukoliko bi Komisija predložila uvođenje viza za državljane SAD-a, ono bi stupilo na snagu pod uslovom da se tome ne protivi Evropski parlament ili Veće.

Ovo je još uvek samo nezakonodavna rezolucija spomenutog odbora, a o njoj će se raspravljati i na sledećoj plenarnoj sednici.
Pogledaj vesti o: Evropska Unija

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.