ORBAN PREGOVARAO - RUSIJA PRIHVATILA: Nastavlja se saradnja - prst u oku Evropske unije

Izvor: SrbijaDanas.com, 05.Jun.2023, 21:58

ORBAN PREGOVARAO - RUSIJA PRIHVATILA: Nastavlja se saradnja - prst u oku Evropske unije

Orban je krajem marta saopštio da je u telefonskom razgovoru uverio Novaka da će mađarska Vlada i dalje blokirati sankcije protiv nuklearne energetike.

Pregovori mađarskog premijera Viktora Orbana i generalnog direktora ruske državne korporacije "Rosatom" Alekseja Lihačova o izgradnji novih blokova nuklearne elektrane "Pakš" održani su u Budimpešti, saopštio je portparol mađarskog premijera Bertalan Havaši.

Prema njegovim rečima, u pregovorima >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << su učestvovali i zamenik "Rosatoma" Kiril Komarov i ministar inostranih poslova Mađarske Peter Sijarto, koji se ranije sastao sa ruskom delegacijom i izjavio da će uskoro početi pripremni radovi za izgradnju novih blokova.

Ranije je Lihačov rekao da se izgradnja prvog temelja za nove blokove nuklearne elektrane "Pakš-2" u Mađarskoj sa učešćem Rusije planira za jesen 2023. godine.

Mađarski ministar je krajem marta saopštio da je u telefonskom razgovoru uverio Novaka da će mađarska Vlada i dalje blokirati sankcije protiv nuklearne energetike. Sa svoje strane, ruski vice-premijer je, prema Sijartovim rečima izjavio da će se isporuke nafte i gasa iz Rusije u Mađarsku odvijati neprekidno, uprkos sankcijama.

Krajem 2014. godine Rusija i Mađarska su potpisale dokumente o izgradnji novih energetskih blokova u nuklearki "Pakš", u skladu sa najsavremenijim svetskim standardima. Rusija je, kako je tada saopšteno, Mađarskoj odobrila državni kredit do deset milijardi evra, a planirana ukupna vrednost radova bila je 12,5 milijardi evra.

Jedina u Mađarskoj nuklearna elektrana "Pakš" nalazi se 100 kilometara od Budapešta i pet kilometara od grada Pakš. Trenutno se tu proizvodi skoro polovina celokupne električne energije u Mađarskoj, a nakon puštanja u rad dve nove jedinice će se taj udeo udvostručiti. Rukovodstvo Mađarske je više puta naglašavalo da je nuklearna energija način da se osigura energetska bezbednost zemlje, piše Sputnikportal.rs.
Pogledaj vesti o: Evropska Unija

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.