OPASNE IGRE EVROPSKE UNIJE! Rusija ima odgovor koji će dovesti do KRAHA ZAPADA!

Izvor: SrbijaDanas.com, 13.Mar.2024, 10:49

OPASNE "IGRE" EVROPSKE UNIJE! Rusija ima odgovor koji će dovesti do KRAHA ZAPADA!

Mnogi smatraju da su ideje pojedinih zvaničnika EU nerazumne!

Briselu je potreban i "mehanizam za hitne slučajeve" u slučaju da se njegov plan da se Kijev finansira ruskim novcem vrati kao bumerang, rekao je zvaničnik EU.

Dok Brisel traži rupe u zakonu za slanje zamrznute ruske imovine u Ukrajinu, trebalo bi da zadrži deo novca kao "bezbednosni tampon", u slučaju da njegova klirinška >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << kuća – Euroclear – ima problema, potencijalno ugrozivši ceo globalni finansijski sistem, rekao je viši zvaničnik EU Rojtersu.

Zapad je zamrznuo oko 300 milijardi dolara u vlasništvu ruske centralne banke od početka sukoba u Ukrajini pre dve godine. Euroclear sa sedištem u Briselu drži oko 191 milijardu evra (205 milijardi dolara) imovine, a EU navodno ubrzano prati odluku da Kijevu pošalje prvu tranšu do 3 milijarde evra od profita ostvarenog od zamrznute ruske imovine već u julu .

Međutim, Brisel će morati da "osigura da ne dođe do narušavanja finansijske stabilnosti", rekao je Rojtersu u utorak neimenovani zvaničnik EU.

- Onog trenutka kada se rat završi i sva poravnanja budu mogla da se naprave, sav novac koji je privremeno zadržan takođe će biti prebačen u Ukrajinu. Ali potreban nam je značajan iznos u Euroclear-u... jer će se Euroclear suočiti sa mnogo potraživanja.

- Ukoliko Zapad nastavi sa eksproprijacijom sredstava, ruska centralna banka će verovatno zapleniti oko 33 milijarde evra Euroclear novca koji se nalazi u nacionalnom depozitu hartija od vrednosti u Moskvi, rekao je zvaničnik.

Rusija bi takođe mogla da tuži zaplenu gotovine Euroclear-a iz skladišta u Hong Kongu i Dubaiju.

Moskva je više puta upozoravala da će odgovoriti istom mjerom ako Zapad prođe kroz prijetnje da će konfiskovati rusku imovinu. Ministarstvo finansija saopštilo je prošlog meseca da zapadne države i same kompanije i dalje imaju udela u Rusiji koji bi mogli biti ugroženi ako se zamrznuta sredstva iskoriste.

- Ako zapadne banke počnu da tuže Euroclear zbog gubitka svog novca uloženog u Rusiju, to je mehanizam koji bi mogao potpuno da isprazni Euroclear - upozorio je zvaničnik EU.

Euroclear banka se može pohvaliti sa preko 37 milijardi evra u aktivi na čuvanju na globalnom nivou, ali ako ostane bez likvidnosti zbog niza tužbi – belgijska centralna banka bi mogla biti primorana da povuče svoju dozvolu, što bi izazvalo globalnu finansijsku krizu i rušenje međunarodnog finansijskog tržišta, upozorio je zvaničnik.

Određeni broj zapadnih zemalja i dalje je podeljen oko eksproprijacije zamrznutih sredstava Rusije za pomoć Ukrajini. Dok SAD i Velika Britanija podržavaju direktnu zaplenu imovine, neke zemlje članice EU, uključujući Francusku i Nemačku, nedavno su upozorile da bi taj potez mogao negativno uticati na finansijsku stabilnost i narušiti poverenje u status evra kao rezervne valute.

Izvor: Srbija Danas/RT/Preneo: I.S.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.