ON JE NOVI ŠEF VAGNERA: Putin ga lično predložio, Prigožin ni da čuje! Ko je Sedi?

Izvor: SrbijaDanas.com, 14.Jul.2023, 20:15

ON JE NOVI ŠEF VAGNERA: Putin ga lično predložio, Prigožin ni da čuje! Ko je "Sedi"?

Njegovo ime se navodi u dokumentima Evropske unije i Francuske 

Ruski predsednik Vladimir Putin predložio je borcima Vagnera da plaćenik Andrej Trošev preuzme komandu grupom, barem se tako da naslutiti iz komentara koje je Putin dao za ruski list "Komersant".

Izgleda da je Putin napravio podelu između starijih boraca i vođe grupe Jevgenija Prigožina. List je izvestio o sastanku >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << koji je održao ruski predsednik pet dana nakon propale pobune grupe Vagner u junu. Na sastanku su bili Prigožin i nekoliko desetina starijih Vagnerovih boraca, piše CNN.

Putin je za "Komersant" kazao da Vagner ne postoji prema ruskom zakonu, dodajući kako će ruska vlada odrediti legalni okvir organizacije. Prema dnevniku, Putin je izneo niz opcija za budućnost Vagnerovih plaćenika, uključujući to da im šef postane "Sedi", odnosno Andrej Trošev, ali je Prigožin to odbio. 

- Borci Vagnera mogli bi da se okupe na samo jednom mestu i nastave službu. Za njih se ništa ne bi promenilo, vodila bi ih osoba koja im je bila pravi komandant u tom razdoblju - rekao je Putin.

List navodi da je reč o komandantu zvanom Sedi koji ih, po Putinu, zapravo vodi na ukrajinskom frontu zadnjih 16 meseci.

- Mnogi komandanti Vagnera klimnuli su potvrdno glavom kada sam to rekao. No Prigožin, koji je sedeo ispred, to nije video pa je kazao da se njegovi momci ne slažu s tim rešenjem - ispričao je Putin.

Andrej Trošev je penzionisani ruski pukovnik i osnivač i izvršni direktor grupe Vagner, navodi se u dokumentima sankcija koje su objavile Evropska unija i Francuska.

Trošev je bio načelnik štaba grupe Vagner tokom njene prethodne operacije u Siriji, dodaje se. Sankcije Ujedinjenog Kraljevstva iz juna 2022. takođe identifikuju Troševa kao izvršnog direktora privatne vojne grupe koja je "vršila represiju nad civilnim stanovništvom u Siriji".

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.