Izvor: Deutsche Welle, 16.Jun.2016, 08:58   (ažurirano 02.Apr.2020.)

O Škotima – „izlasku“ i „ostanku“

Škoti važe kao posebno naklonjeni Evropskoj uniji. Smatra se da će na referendumu o „bregzitu“ većina Škota biti za ostanak u ovoj zajednici. Osim ako velika Britanija ne odluči da je napusti.

Tobi Paterson je umetnik koji radi u jednom starom skladištu na reci Klajdu. Tu, gde je nekada sušen uvozni duvan, ovaj slikar je uredio sebi atelje. On se na umetnički način bavi modernom arhitekturom i zato mnogo putuje po kontinentu. Njegovi omiljeni gradovi su „Pariz, Berlin, >> Pročitaj celu vest na sajtu Deutsche Welle << Amsterdam, Hag, Brisel i Anverpen, Barselona i Madrid“. Vrata njegovog studija malo zapinju, baš kao i mnogo toga u Evropi, kaže ovaj slikar. On ipak smatra da je Evropska unija nezamenljiva kao institucija. Između ostalog, i zato što ona podstiče kreativnu razmenu.

„Nešto kao EU je apsolutno važno. Ona je zaslužna za dug period mira u posleratnim godinama“, kaže Paterson, kojimeđu svojim kolegama umetnicima ne poznaje nikog ko je za Bregzit. „U poslednjih desetak godina sam se osećao sve više kao Škot i istovremeno više kao Evropljanin“, dodaje. Pre dve godine on je bio na strani onih koji se bore za nezavisnost Škotske – koju i dalje želi.

Kako biste Vi glasali na referendumu u Velikoj Britaniji? #Brexit #referendum

Nezavisna država u Evropskoj uniji

Većina građana Glazgova je na referendumu 2014. glasala za nezavisnost Škotske. Razočaranje zbog neuspeha je bilo veliko, posebno među mladim pristalicama nezavisnosti. Osamnaestogodišnji Din, koga smo sreli u centru grada, ima sledeći koncept: „Škotska kao nezavisna država, ali i dalje u Evropskoj uniji – to bi bila najbolja mogućnost za nas“.

Vladajuća Škotska nacionalna stranka SNP nema lak posao. Dankan Ros je član uprave stranke - on ovako objašnjava zvanični stav o sledećem referendumu o nezavisnosti. „Neće ga biti sve dok ne budemo sigurni da ćemo pobediti ili dok se nešto ne promeni. A tu promenu bi mogao da donese referendum o Bregzitu.“ Znači – ako na referendumu samo Škoti budu za ostanak u EU ali svi Britanci zajedno za izlazak iz zajednice: „Ako zaista većina bude protiv Evropske unije, onda će morati da se održi drugi referendum na kome bi se odlučivalo o ostanku Škotske u Uniji.“

Kaže sredovečni Džordž. Penzionerke Ajrin i Sara ne dele njegovo mišljenje. „Nikako. To je smešno. To želi SNP, ali ne i narod!“ Ipak, o ostanku u Evropskoj uniji se u Škotskoj odavno ne raspravlja tako emotivno i angažovano kao o nezavisnosti.

U petak 17.6. vodimo Vas u Severnu Irsku...

Reportaže iz Velike Britanije uoči referenduma možete slušati svakog jutra tokom ove nedelje u Jutaranjem programu Radio Beograda.
Pogledaj vesti o: Evropska Unija

Nastavak na Deutsche Welle...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Deutsche Welle. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Deutsche Welle. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.