Nutela ista i na Balkanu i u Nemačkoj

Izvor: Radio 021, 18.Maj.2017, 22:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nutela ista i na Balkanu i u Nemačkoj

Da li je čokolada za zapadno tržište Evropske unije lošija od one za istočno, pokušali su da dokažu i u Sloveniji.

Testirali su 11 prehrambenih proizvoda, uglavnom čokolade i keks, u obe varijante i zaključili: Razlike između zapada i istoka gotovo i nema.

Uprava za hranu slovenačkog Ministarstva poljoprivrede naručila je analizu 11 prehrambenih proizvoda - Nutele, keksa Tuk, Milke, čokolada Lindt i Kinder, čokoladice KitKat, keksa Leibnitz, bombona >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << Haribo kao i instantnog čokoladnog napitka Neskvik - reagujući na brojne kritike koje dolaze iz javnosti i od nekih političara iz niza država, poput Hrvatske, Mađarske, Slovačke, da kvalitet prehrambenih proizvoda koji se plasiraju na istok EU nije ista kao za zapad.

Kao kriterijum za kategorizaciju "istočnog proizvoda" uzeti su jezici na deklaracijama - slovački, češki, mađarski, rumunski, bugarski, hrvatski, srpski i slovenački. Rezultati će iznenaditi mnoge - razlike između varijanti ovih proizvoda za dva tržišta gotovo nema. Ako i postoji, reč je o zanemarljivim razlikama i vrednostima ili pak o dopuštenom odstupanju koje nema uticaja na kvalitet. Pri tom nije primećeno da i ta sitna odstupanja idu na korist ili štetu jednog tržišta.

Ipak, postoji jedan deo koji zabrinjava - nigde na deklaracijama - ni za zapadno ni za istočno tržište - nisu navedeni sastojci pronađeni u nekim proizvodima, pre svega transmasti i hidrogenizovane masti, za mnoge kontroverzne supstance. Rezultate šalju Komisiji Moguće razlike u kvalitetu hrane, ali i ostalih proizvoda, velika je tema na nivou EU, pa i ostali, sprovode svoja mišljenja. Slovenija će svoje rezultate poslati Evropskoj komisiji koja bi, nakon analize, trebalo da preduzme mere za sprečavanje neujednačenog kvaliteta na jedinstvenom evropskom tržištu.

Autor: Beta
Pogledaj vesti o: Evropska Unija

Nastavak na Radio 021...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.