Izvor: Politika, 21.Mar.2013, 13:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Novi zakon o radu do kraja godine

Rešenje neće biti idealno, ali ćemo pokušati da pronađemo simbiozu interesa, rekao Jovan Krkobabić

Do kraja 2013. pred narodnim poslanicima trebalo bi da se nađe predlog novog zakona o radu, kojim će biti obuhvaćene i usklađene četiri grupe interesa: radnika, poslodavaca, države i Evropske unije, odnosno međunarodne zajednice, izjavio je juče dr Jovan Krkobabić, potpredsednik Vlade Srbije i ministar rada, zapošljavanja i socijalne politike, na okruglom stolu, >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << u organizaciji Saveza samostalnih sindikata Srbije (SSSS), uz podršku Fondacije „Fridrih Ebert”.

Krkobabić je rekao da je reč o izuzetno složenoj materiji. Svaki zakon nosi subjektivitet onoga ko ga pravi i čije interese treba da brani, ali uz nešto ustupaka moguće je postići rezultat prihvatljiv za sve četiri pomenute grupe. Mora se zaštititi interes radničke klase, ona mora da radi, inače neće biti rezultata, naglasio je Krkobabić. Sigurno da rešenje neće biti idealno, ali radnu grupu treba dopuniti stručnim ljudima i pokušati da pronađemo simbiozu svih mišljenja i interesa, rekao je potpredsednik vlade.

Predsednik SSSS-a Ljubiša Orbović rekao je da je važeći zakon donet 2005. i ocenio da se izmene zakona o radu čine obično u prvoj godini mandata vlade, kako bi javnost na njih zaboravila u naredne tri godine. „Šta dobijamo izmenama Zakona o radu, da li su to veća zaposlenost i investicije, ili samo veći profit poslodavca”, zapitao je Orbović.

Novi zakon predviđa da se otpremnine isplaćuju samo za period koji je zaposleni proveo kod poslednjeg poslodavca, napomenuo je predsednik SSSS-a. Novina je i fleksibilno zapošljavanje, odnosno rad na određeno vreme, rekao je Orbović i ocenio da je to pogubno za mlađe ljude, jer oni neće imati sigurnost i stabilnost, i biće zavisni od poslodavca. Nejasno ostaje i šta tačno znači uvođenje „rada u paru”, rekao je Orbović, dodavši da nema primedaba na predloženi rad na daljinu.

Njegoš Potežica, potpredsednik SSSS-a, istakao je da je cilj novog zakona da se obezbede bolji uslovi rada, uz veći profit poslodavaca i sredstva za državu. Posebno, istakao je Potežica, treba zaštititi trudnice, porodilje i majke sa decom sa posebnim potrebama. Mihael Erke iz Fondacije „Fridrih Ebert” rekao je da je ključna reč fleksibilnost i da je pred Srbijom odluka za koji će model da se opredeli – anglosaksonski ili kontinentalni, odnosno skandinavski.

Pokušavali smo i prethodnih godina da donesemo izmene Zakona o radu i nije bilo saglasnosti, ali sada je došao taj trenutak, kazao je državni sekretar Ministarstva rada, zapošljavanja i socijalne politike Zoran Martinović. Kako je naveo, neophodno je naše propise usaglasiti sa evropskim standardima, za poboljšanje investicione klime i povećanje zaposlenosti.

Predsednik Unije poslodavaca Srbije Nebojša Atanacković rekao je da poslodavci žele da čuju šta sindikati misle. Ali, da bismo primenili skandinavski ili kontinentalni model, moramo da imamo i privredu kao u tim zemljama, naglasio je Atanacković i dodao da su radnici u Srbiji često robovi poslodavaca, a poslodavci „osuđeni na radnike”, pošto je veoma teško raskinuti ugovor o radu. Upravo to sprečava poslodavce da masovnije zapošljavaju, istakao je predsednik UPS-a.

B. Bilbija

objavljeno: 21.03.2013.
Pogledaj vesti o: Evropska Unija

Nastavak na Politika...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.