Novi pritisak iz EU na Srbiju: Neutralnost je pogrešan koncept

Izvor: B92, 16.Maj.2022, 20:31

Novi pritisak iz EU na Srbiju: "Neutralnost je pogrešan koncept"

Šef diplomatije EU Žozep Borelj pozvao je danas Srbiju da ”što je pre moguće” ubrza svoje usklađivanje sa zajedničkom spoljnom i bezbednosnom politikom EU.

Pa tako i primeni sankcije koje su EU i ostale zemlje Zapadnog Balkna usvojile u vezi sa ratom u Ukrajini.

"Ministri spoljnih poslova EU izrazili su jasno očekivanje od partnera i budućih članica EU da se posvete zajedničkim >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << vrednostima i zajedničkoj spoljnoj i bezbednosnoj politici. Oni koji to nisu još uradili, a Srbija je jedna od njih, trebalo bi, što je pre moguće, da ubrzaju svoje usklađivanje i primene sankcije. Mi razumemo poteškoće i vrednujemo činjenicu da su svi oni glasali protiv Rusije u Generalnoj skupštini UN, ali mi očekujemo od kandidata i naših partnera da se u poptpunosti usklade sa našom spoljnom politikom", poručio je Borelj.

Borelj je nakon sastanka Saveta EU, kojem su prisustvovali i šefovi diplomatija zapadnobalkanske šestorke, pozdravio ”strateške i hrabre” odluke onih partnera koji su se u potpunosti uskladili sa spoljnom politikom i sankcijama EU.

On tvrdi da su ruska propaganda i dezinformacije široko rasprostranjenje na Zapadnom Balkanu i upozorava da u ovoj situaciji ni neutralan status zemlja kandidata za članstvo u EU nije u skladu sa njihovom evropskom budućošću.

"Održavanje bliskih odnosa sa Putinovim režimom više nije u skladu sa izgradnjom zajedničke bućnosti sa EU. Te dve stvari ne idu. Neutralnost u pogledu rata u Ukrajini je pogrešan koncept. Jedna zemlja je napala drugu i stavljati ih u istu ravan znači izjednačavati napdača i žrtvu, a to nije moguće", zaključio je Borelj.

On navodi da u EU "razumeju" da na Zapadnom Balkanu, kada je Moskva u pitanju, postoje "problemi, veze i javno mnjenje", ali ponavlja da postoje i stvari koje ne mogu ići zajedno.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.