Novi preduslovi za zaposlenje u Nemačkoj

Izvor: B92, 21.Feb.2024, 23:00

Novi preduslovi za zaposlenje u Nemačkoj

Druga faza primene Zakona o kvalifikovanoj imigraciji znatno će olakšati zapošljavanje radnika iz zemalja van EU, saopštila je nemačka Savezna agencija za rad.

Domaća preduzeća ove godine će na određeno moći da zaposle do 25.000 stranih radnika. To se pre svega odnosi na potrebe sezonskih špiceva. Nova faza implementacije zakona na snagu stupa 1. marta.

Preduslovi su zaposlenje od najmanje >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << 30 sati sedmično, mogućnost regulisanja rada kolektivnim ugovorom i uplata doprinosa za socijalno osiguranje.

Poslodavac ima obavezu da preuzme putne troškove uvozne radne snage.

Stručne kvalifikacije i diplome nisu uslov, navela je gaencija, ukazujući za primer na zapošljavanje u ugostiteljstvu ili na aerodromima.

Radni odnos je ograničen na najviše osam meseci. Pritom, poljoprivredni radnici poput žeteoca nisu uključeni u kvotu od 25.000.

Međutim, od marta biće lakše zapošljavanje i kvalifikovanih radnika, navela je agencija.

Uslov je visoka stručne spreme, ili najmanje dve godine stručnog usavršavanja u inostranstvu, pluis najmanje dve godine radnog iskustva.

Uredba se tiče neregulisanih profesija, kao i radnika iz regulisanih poslova čije su kvalifikacije još na proveri u Nemačkoj.

Ta kategorija uključuje medicinskog osoblja, arhitekti, državnih službenika i lekara. Većina profesija u Nemačkoj nije regulisana, prenosi dpa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.