Izvor: RTS, 25.Nov.2021, 19:05

Novi poziv za zamenu prozora i vrata i ugradnju solarnih panela – koliko novca iznosi državna pomoć

Srbija trenutno troši oko 40 odsto više energije nego što je prosek u EU, što znači da godišnje kroz prozor bacimo proizvodnju jedne termoelektrane. Ministarstvo rudarstva i energetike uz podršku EU počinje sa sprovođenjem aktivnosti za podizanje svesti pod sloganom "Okreni na zeleno". Zoran Lakićević, državni sekretar u tom Ministarstvu, ističe da su građani veoma svesni problema i da to potrđuje i koliko >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << su se prijavljivali za zamenu vrata i prozora. Najavio je nastavak tog programa, ali i novog od januara, postavljanje solarnih panela na kućama.
Ministarstvo rudarstva i energetike pokrenulo je Nacionalni program za smanjenje gubitaka energije u domaćinstvima u kojem država i lokalne samouprave finansiraju 50 posto sredstava za nabavku i zamenu prozora i vrata, za termičku izolaciju, za zamenu kotlova.

Zoran Lakićević je za RTS rekao da su radovi završeni na oko 300 objekata već u toku prošle nedelje, a da će do kraja ove i početkom sledeće godine biti gotovi u svih 5.000 objekata, koliko je i potpisano ugovora u 67 opština sa građanima, odnosno domaćinstvima.
"Svaki taj ugovor ima deo sredstava koji daje lokalna samouprava i ministarstvo to je 50 posto sredstava a drugih 50 posto obezbeđuju građani", precizirao je Lakićević.
Objasnio je da smanjenje potrošnje energije prvo donosi gađanima umanjenje računa za 30 do 40 posto za grejanje, smanjenje zagađenja životne sredine, zamenom kotlova i prelaskom s uglja na neki drugi izvor energije, kao što je gas ili pelet, smanjuje se koncentracija zagađenja.
Pored toga, zamena stolarije i svih pratećih elemenata doprinosi i, kako je rekao, da se čovek lepše i bolje oseća, ali i da se lakše održavaju i čiste novi prozori i vrata. 
Najavio je i da Ministarstvo pravi novi javni poziv za građane početkom janura gde će moći da se prijavi više lokalnih samouprava, više od 5.000 građana, zato što će biti više sredstava, i da je to produžetak postojećeg programa.
Sredstva će biti obezbeđena iz budžeta i od raznih međunarodnih finansijskih institucija.
"Evropske institucije i međunarodne banke rado finansiraju ovakve stvari zato što se ovde radi o uštedama energije. Umesto da pravite novu termoelektranu ili hidroelektranu vi sa ovakvim merama uštedite energiju, tako da vam nije potrebno da nešto novo napravite i to je nešto što je trend svuda u svetu", istakao je državni sekretar.
Ugradnja solarnih panela uz donaciju države Lakićević je rekao da je potpredsednica Vlade Zorana Mihajlović početkom novembra poptisala ugovore sa 37 opština za jedan novi javni poziv, prvi put u Srbiji da se finansira sa 50 posto donacija od Vlade i i lokalnih samouprava postavljanje panela na kućama.
Dodao je da sredstava ima za oko 500 do 600 kuća u Srbiji, a program je zamišljen kao probni, gde će se praktično raditi dva Javna poziva.
"Sledeći korak je da opštine objave javne pozive za firme koje će postavljati te panele. Neke opštine su već to uradile a firme koje su zainteresovane mogu na sajtu Ministarstva da nađu linkove gde mogu da se prijave. Firme se prijave na te pozive, a onda lokalne samouprave formiraju listu sa koje će građani izabrati firmu koja će to da im radi. Građani će moći da se prijavljuju kada se završi konkurs za firme. Moraće da se radi neka rang lista", objasnio je Lakićević.
Naveo je i da su uslovi za prijavljivanje veoma jednostavni i da će efekat postavljanja solarnih panela na krovove biti u zavisnosti od stanja kuća. To znači da ako su domaćinstvo ima stare prozore, staru izolaciju onda će taj efekat biti najveći ukoliko se postave solarni paneli tako da će on imati prednost.
"Za jedno prosečno domaćinstvo to postavljanje bi koštalo oko 4.000 ili 5.000 evra i to nije uopšte jeftino. Od toga 50 posto obezbeđuje od strane lokalne samouprave i ministarstva rudarstva i energetike, 50 posto obezbeđuje samo domaćinstvo. To nije jeftino u startu ali daje velike beneficije kasnije, jer vi praktično ne plaćate više struju jer je dobijate od sunca", ocenio je Lakićević.
"Okreni na zeleno" Ministarstvo rudarstva i energetike, uz podršku EU počinje i sprovođenje aktivnosti za podizanje svesti pod sloganom "Okreni na zeleno". 
Lakićević je ukazao da su građani su veoma svesni problematike i da se to vidi po prijavama koliko su se prijavljivali na zamenu vrata i prozora.
Istakao je da u Evropska unija mnogo pomaže u realizaciji i finasiranju programa.
"Imamo programe s EU za smanjenje energetske potrošnje koji su efikasni u javnim zgradama, bolnicama, školama, vrtićima.... I sve se to kofinansira od strane EU. Kad se sa tim sredstvima kombinuje, finansiranje daleko bude povoljnije za sve", ocenio je Lakićević.
Istakao je i da je Zakon o energetskoj efikasnosti napravljen u skladu sa najnovijim direktivama EU i da na taj način Srbiju približava tom standardu, ali da za to nije dovoljan jedan ili dva javna poziva već višegodišnji rad.
"Procene su da u narednih pet godina, svake godine treba da obezbedimo 700 miliona evra samo za mere energetske efikasnosti s domaćinstvima, a gde su tu i postavljanje solarnih panela i dodatni izvori energije. Potrebna su za to velika sredstva, međutim imamo mnogo zainteresovanih međunarodnih finasijskih institucija, imamo upravu za finansiranje tih mera", zaključio je Zoran Lakićević.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.