Novi nonpejeper Višegradske grupe: Za veću ulogu Zapadnog Balkana

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 03.Jun.2021, 12:49

Novi "nonpejeper" Višegradske grupe: Za veću ulogu Zapadnog Balkana

Vlade Višegradske grupe i Austrije sačinile su nezvanični dokumet kojim pozivaju EU da na "svrsishodan i kreativan" način uključe partnere sa Zapadnog Balkana u razgovore o budućnosti Evrope.

"Non pejper", u koji je Tanjug imao uvid, konstatuje da je budućnost Evrope "zajednička budućnost sa zapadnobalkanskim partnerima", a da je njihovo učešće u Konfrenciji o budućnosti Evrope "ključno".
>> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine <<
Naglašava se i da se teme predviđene za Konfrenciju "preklapaju" sa prioritetima Zapadnog Balkana.

"Verujemo da je učešće aktera sa Zapadnog Balkana u svih pet tematskih celina, predviđenih za debatu u okviru Konfrencije i budućnosti Evrope, značajno, posebno u onim oblastima koje imaju direktan uticaj na buduće generacije. Imperativ je da sadašnje i buduće članice EU rade zajedno na postizanju rezultata", navodi se u tekstu dokumeta.

Vlade višegradske četvorke - Mađarske, Slovačke, Poljske, Češke kao i Austrije važe za zemlje članice koje snažno podržavaju proširenje EU na Zapadni Balkan.

Zvanična Budimpešta više puta je ukazivala na činjenicu da je "nedopustivo" usporavanje pristupnih pregovora Srbije.

Mađarski poslanik u Evropskom parlamentu, Andor Deli, za Tanjug je rekao da je inicijativa za uključivanje Zapadnog Balkana u razgovore o budućnosti EU "dobra poruka za građane regiona".

"Oni bi, nalik građanima zemalja članica EU, mogli da kažu svoje mišljenje i bili bi već sada aktivno uključeni u kreiranje pravca razvoja budućnost EU", ocenio je Deli.

Za razliku od ranijih "nonpejepera" o Zapadnom Balkanu koji su poslednjih meseci "navodno" upućivani Briselu, ovaj poslednji se ne bavi pitanjima granica i bilateralnim i unutrašnjim problema zemalja Zapadnog Balkana, već na sveobuhvatan način nedvosmisleno govori o EU budućnosti regiona.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.