Novi model Francuske za proširenje EU, RTS otkriva detalje

Izvor: RTS, 16.Nov.2019, 20:36   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Novi model Francuske za proširenje EU, RTS otkriva detalje

Francuska je zemljama članicama uputila dokument u kojem traži novi metod u politici prijema zemalja Zapadnog Balkana. Od Evropske komisije se traži da početkom sledeće godine objavi nove principe u politici proširenja koja bi se primenjivala u pregovorima o članstvu. U dokumentu u koji je imao uvid RTS kaže se da su ekonomske i političke promene potrebne za članstvo suviše spore, i da su nedovoljne konkretne koristi za građane u zemljama kandidatima. >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS <<
Francuski predlog zasniva se na četiri glavna principa: etapno pristupanje EU, stroži uslovi tokom procesa, ali i konkretnije koristi za građane i najzad - reverzibilnost, odnosno mogućnost nazadovanja ili sankcionisanja ako zemlja kandidat nazaduje u ispunjavanju kriterijuma.

Predlog Pariza predviđa otvaranje novih evropskih fondova, sada namenjenih samo zemljama članicama već tokom pristupanja, u zavisnosti od napretka - čime bi građani mogli da osete prednosti i pre samog članstva.
Pregovori ne bi bili organizovani oko poglavlja kao do sada već oko više sektora i oblasti u koje bi zemlje kandidati mogle da budu uključene i pre pristupanja.
Krajnji cilj je punopravno članstvo, navodi papir.
O francuskim, ali i drugim predlozima za nastavak politike proširenja razgovaraće ministri u utorak 19. novembra.
Očekuje se da ce zatražiti od Evropske komisije da na osnovu različitih predloga početkom sledeće godine dostavi izveštaj o tome kako nastaviti politiku proširenja kako bi ministri i evropski lideri o tome mogli da donesu odluke u februaru i martu sledeće godine.

Pogledaj vesti o: Evropska Unija

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.