Novi ekran za biranje browsera

Izvor: B92, 09.Okt.2009, 23:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Novi ekran za biranje browsera

Microsoft je promenio svoj ranije predloženi ekran za biranje veb čitača koji će se koristiti u Windowsu, kako bi okončao devetomesečni antimonopolski spor s Evropskom unijom, ali njegovi konkurenti još nisu sasvim uvereni da li su unete promene dovoljne.

Izvor: Mikro




Pre tri meseca Microsoft je briselskim zvaničnicima rekao da će korisnicima pružiti priliku da pomoću „biračkog ekrana" instaliraju čitač drugog proizvođača, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << što je samo jedan od koraka koje je preduzeo od januara kako bi izbegao kaznu ili neke druge drastične mere Evropske komisije.

U sredu je Komisija objavila da je Microsoft u izvesnoj meri promenio svoj ranije predloženi birački ekran i da će u petak svim zainteresovanim stranama u ovom sporu, uključujući i konkurentske proizvođače softvera, proizvođače računara i udruženja potrošača, distribuirati novi predlog i početi da prikuplja komentare. Komentari će se primati do 9. novembra, jer tako zahteva zakon EU. Microsoftov glavni savetnik izjavio je na telefonskoj konferenciji za štampu održanoj u sredu da su u svoj predlog uneli značajan broj promena kako bi ga poboljšali. Opera Software i Google izjavili su da će proučiti promene.

Celu antimonopolsku akciju inicirala je Opera svojom pritužbom iz decembra 2007. na osnovu koje je Evropska komisija u januaru ove godine pokrenula sudski postupak optužujući Microsoft da nezakonito uvezuje Internet Explorer (IE) s Windowsom i time ga štiti od stvarnog tržišnog nadmetanja. Opera, Google i Mozilla, tvorac Firefoxa, dobili su dozvole da vide optužbe protiv Microsofta, prouče julski predlog biračkog ekrana i predlože promene. Mozilla je kritikovala Microsoftovu julsku ideju tvrdeći da ona favorizuje IE i ne instalira druge čitače. Opera je s druge strane pozvala Microsoft da birački ekran ponudi svim korisnicima, iako je Microsoft obavezan da ga ponudi samo korisnicima Windowsa u EU.

Microsoftov revidirani birački ekran navodno zadovoljava neke od primedbi konkurencije. Sudeći prema dokumentu koji je komisija objavila u sredu, ponuđena veza „Install" ne samo što će preuzeti izabrani čitač nego će ga i instalirati na računar korisnika.

U Microsoftovom novom predlogu piše „da će se hipervezom 'install' uspostaviti veza sa distributivnim serverom izabranog proizvođača koji će posle korisnikove potvrde direktno isporučiti instalacioni paket izabranog čitača za lokalno izvršavanje i da će rezultujuća situacija biti jednaka scenariju po kojem je korisnik sam preuzeo i instalirao paket bez pomoći biračkog ekrana".

Birački ekran će prikazati raspoloživi izbor od najviše 12 čitača poređanih abecednim redosledom prema imenu proizvođača – na prvom ekranu prikazani su Appleov Safari, Chrome, IE, Firefox i Opera a na drugom dodatnih sedam – što je promena u odnosu na raniji predlog u kome je Microsoft stavio IE na prvo mesto s leve strane saglasno njegovom tržišnom udelu. Novi ekran će za razliku od ranijeg sadržati i neke osnovne informacije o čitačima i podsetiti korisnike da pre nego što nastave postupak treba da se povežu na internet.

Microsoft je pored toga promenio i tajming biračkog ekrana – isporučiće ga korisnicima Windowsa XP, Viste and Windowsa 7 kroz mehanizam Windows Update s tim šio će isporuka započeti osam nedelja pošto zvaničnici EU potpišu njegov predlog. U ranijem predlogu Microsoft je nameravao da ga vlasnicima Windowsa 7 isporuči 22. oktobra ili dve nedelje po prihvatanju predloga, a korisnicima Windowsa XP i Viste tri do šest meseci kasnije.

Sudeći po izjavi komesarke Neli Krus, izrečenoj u sredu na konferenciji za štampu u Briselu, izgleda da je EU zadovoljna revidiranim predlogom. „Verujemo da je ovo odgovor kakav smo tražili", rekla je ona i nagovestila da će komisija verovatno prihvatiti revidirani birački ekran.

I pored toga, Krusova je priznala da i taj ekran neće svakoga učiniti srećnim, „jer neki ljudi nikada nisu sto posto zadovoljni".

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.