Novi Sad smeće

Izvor: RTS, 02.Mar.2019, 17:16   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Novi Sad smeće

Srbiju će u pregovorima sa Evropskom unijom najviše koštati ekologija. Samo za izgradnju 27 Regionalnih deponija, što je preduslov za početak čišćenja, platićemo 960 miliona evra. Da je problem čistoće veliki pokazuje i primer Novog Sada, koji je važio za jedan od najčistijih u staroj Jugoslaviji, a danas se Novosađani manje hvale, a više stide zbog količine smeća u gradu.
Gradska čistoća >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << prijavila ga je inspekciji, a sud naložio da plati 26.000 dinara ili da ide mesec dana u zatvor, ne zato što ga je bacao, već zato što je čistio smeće bez dozvole.

"Potpuno smo obrnuli čašu. Stavili smo dno gore. Međutim, dno uvek ostaje dno, bilo ono prema gore ili dole", kaže Svetozar Jovičić iz Udruženja građana Komšija.
Ispod zastava Omladinske prestonice Evrope i Evropske prestonice kulture prizor koji se može videti na čak 4.000 divljih deponija, koliko "Čistoća" kaže da ih ima u gradu.
"Mnogo kritika dobijam i ja kao gradonačelnik zbog pitanja javne higijene i 'Čistoća' mora i može da radi bolje. Ali mnogo toga zavisi i od nas građana da li ćemo smeće ubacivati u kontejnere i kante", navodi Miloš Vučević, gradonačelnik Novog Sada.
Dok gradske službe tvrde da ne mogu da izađu na kraj sa nesavesnim građanima i da godišnje uklone preko 12.000 divljih deponija, javnost očekuje da bolje rade svoj posao, posebno jer se mnoge pojavljuju na istim mestima.
"Mi odnesemo sve deponije, sutradan se pojavi neka nova. Ta nova stoji dok ne dođemo narednog puta. I onda je to zaista jedna ružna slika", naglašava Danijela Jankov iz JKP "Čistoća" Novi Sad.
Slika na pešačkoj i biciklističkoj stazi u Temerinskoj se ne menja, iako "Čistoća" tvrdi da najveću divlju deponiju u gradu redovno uklanja, ali da građani ne prestaju da bacaju smeće.
"Mi imamo četiri službe koje ne mogu da se usaglase i da reše problem otpada u Novom Sadu. Najlakše je okriviti građane", smatra Milica Alavanja iz Zelene Patrole.
Od 300 miliona dinara, koliko dobija iz gradskog budžeta, "Čistoća" plaća 10 miliona godišnje privatnom obezbeđenju da čuva kontejnere i pazi na otpad. Kažu da su prošle godine imali 3.000 intervencija, a iako u "Čistoći" tvrde da se u Novom Sadu dnevno formira 40 malih deponija, čuvari su za 365 dana napisali 10 prekršajnih prijava.
Danijela Jankov iz JKP "Čistoća" kaže da nema informaciju o tome da li je neko kažnjen.
Kažnjen je Svetozar, jer je Uduženju građana Komšija, koje već 14 godina uklanja tone smeća istekla dozvola, a prijavila ga je Gradska čistoća kojoj za deponiju gde odlaže otpad isto tako fali dozvola. Nije jedina u Srbiji, jer prema podacima Agencije za zaštitu životne sredine od 163 komunalne deponije samo 24 ima upotrebnu dozvolu, a uticaj na životnu sredinu, što je obaveza svake, analizira njih 28.
Pogledaj vesti o: Evropska Unija

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.