Novi PRAVILNIK pun ZABRANA: Kupovina kozmetike u Srbiji više neće biti ista!

Izvor: SrbijaDanas.com, 29.Okt.2019, 19:18   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Novi PRAVILNIK pun ZABRANA: Kupovina kozmetike u Srbiji više neće biti ista!

Kozmetički proizvodi su prvi put u Srbiji regulisani posebnim propisom, potpuno usklađenim sa propisima Evropske unije.

Koje supstance su zabranjene za upotrebu u kozmetičkim proizvodima, a koje sastojke smeju da sadrže, i pod kojim uslovima i ograničenjima, kao i koje boje, konzervansi i UV filteri su dozvoljeni, samo su neke od sada tačno definisanih stavki.

Jedna od velikih promena koju Pravilnik donosi je mogućnost da se na kozmetičkim proizvodima trajnijim >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << od 30 meseci ne navodi datum minimalne trajnosti. Dodatno, usklađene su liste zabranjenih i ograničenih supstanci i korigovan je pristup prisustvu nečistoća i supstanci u tragovima. Tačnije, proizvodi koji su po svom sastavu i karakteristikama u skladu sa propisima EU od sada su potpuno u skladu i sa propisom Republike Srbije.

U aprilu 2019. godine na snagu je stupio Zakon o predmetima opšte upotrebe, a donošenjem Pravilnika o kozmetičkim proizvodima, ova oblast potpuno je harmonizovana s propisima Evropske unije.

Pravilnik postavlja tehničke zahteve i omogućava potpunu primenu Zakona o predmetima opšte upotrebe.

- U skladu sa evropskim propisima, kozmetički proizvodi treba da ispune visoke standarde u pogledu kvaliteta, efikasnosti, ali pre svega moraju biti bezbedni za primenu - navodi Tijana Radojičić, viši savetnik u Udruženju za farmaciju i medicinsku delatnost Privredne komore Srbije.

- Visoki standardi su propisani upravo u cilju zaštite zdravlja i bezbednosti potrošača. Harmonizacijom nacionalnih propisa sa evropskim propisima u ovoj oblasti uvode se nova pravila kojima je cilj, pre svega, povećanje bezbednosti kozmetičkih proizvoda koji su u ponudi na tržištu u Srbiji, ali i omogućava bolje informisanje potrošača, koji će imati jasnije, razumljivije i tačne informacije o kozmetičkim proizvodima. Zakonom o predmetima opšte upotrebe utvrđena je izričita zabrana pripisivanja lekovitog svojstva predmetima opšte upotrebe, u koje spadaju i kozmetički proizvodi, kao i neistinitog deklarisanja, odnosno oglašavanja na način kojim se potrošači dovode u zabludu u pogledu stvarnog sastava ili namene ovih proizvoda - objašnjava Radojičićeva.

Osim toga, novim propisima uvode se zabrane i ograničenja u pogledu sadržaja određenih supstanci, tako da su sastavni deo novog pravilnika i liste supstanci čija je upotreba zabranjena u kozmetičkim proizvodima, supstanci koje kozmetički proizvodi smeju da sadrže pod određenim uslovima i ograničenjima, kao i liste boja, konzervanasa i UV filtera koji su dozvoljeni u kozmetičkom proizvodu.

Do donošenja novih propisa u ovoj oblasti u Srbiji nisu postojali zahtevi u pogledu imenovanja odgovornog lica za kozmetički proizvod čija je dužnost da obezbedi usaglašenost kozmetičkog proizvoda sa propisanim obavezama, kao ni jasni zahtevi u pogledu dokaza o efikasnosti i bezbednosti kozmetičkog proizvoda.

- Novim, harmonizovanim propisima utvrđeno je uspostavljanje sistema prijavljivanja ozbiljnih neželjenih efekata usled korišćenja kozmetičkog proizvoda, odnosno prikupljanje ovih podataka u bazu podataka Ministarstva zdravlja, koje će ove podatke koristiti za svrhe nadzora na tržištu, analize tržišta, evaluacije, kao i za svrhu informisanja potrošača - kaže Radojičićeva.

Pravilnik o kozmetičkim proizvodima kojim se uređuju kozmetički proizvodi koji se isporučuju na tržište, radi obezbeđenja funkcionisanja tržišta i visokog nivoa zaštite zdravlja ljudi, u primeni je od 5. septembra ove godine.
Pogledaj vesti o: Evropska Unija

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.