Novčana pomoć EU za unapređenje proizvodnje

Izvor: RTS, 16.Jun.2017, 16:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Novčana pomoć EU za unapređenje proizvodnje

Knjaževačko preduzeće "Kran projekt", jedna je od 17 firmi koje su u okviru programa "Evropski progres" dobile novčanu pomoć Evropske unije za unapređenje proizvodnje i otvaranje novih radnih mesta. Uslov za korišćenje sredstava u iznosu od blizu 15.000 evra bio je da preduzeća iskažu svoju društvenu odgovornost, što je "Kran projekt" učinio izgradnjom jednog igrališta za decu. >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS <<
Savremena CNC mašina za sečenje metala, čiju je nabavku finansirala Evropska unija, omogućiće preduzeću "Kran projekt" efikasniju proizvodnju i stvoriće uslove za primanje novih radnika.

"U odnosu na ručno sečenje metala, ova mašina je 50 posto brža, uz pet procenata otpada koji je kod ručnog sečenja mnogo veći", kaže Stefan Dinić, operater na CNC mašini.
Porodična firma "Kran projekt" osnovana je 2013. godine i zapošljava petoro radnika. Osnovna delatnost je proizvodnja procesne opreme, dizalica, kranova i metalnih konstrukcija.
"Rade se proizvodi za poznatog kupca, počinje se od projektovanja pa sve do izvođenje. Nemamo serijsku proizvodnju, trenutno radimo jedan kran za "Železnice Crne Gore", kaže Žaklina Vasilev iz službe Tehničke podrške "Kran Projekta".
"Kran projekt" je od Evropske unije dobio CNC mašinu, a za uzvrat knjaževčanima uredio novo dečje igralište kod Gurgusovačke kule.
"Verujemo da ovde zaista postoje veliki potencijali i mi želimo da omogućimo firmama da dobro posluju, a lokalnim vlastima da obezbede sve uslove za bolji život",ističe Oskar Benedikt,  vršilac dužnosti šefa Delegacije EU u Srbiji.
U lokalnoj samoupravi ističu da više od devet stotina preduzetničkih radnji, malih i srednjih preduzeća i pravnih lica posluju na području opštine Knjaževac, a da se najveći broj njih bavi proizvodnjom obuće, tekstila, preradom metala, drveta i poljoprivrednih proizvoda.
"Trudimo se da kao lokalna samouprava stvorimo što bolji ambijemnt za poslovanje preduzeća na teritoriji naše opštine, a učešćem u ovakvim programima, finansiranim sredstvima Evropske unije, uveliko se olakšavaju radovi na stvaranju što boljeg ambijenta", kaže Milan Đokić, predsednik opštine Knjaževac.
U proteklih desetak godina EU je u realizaciju mnogobrojnih projekata i programa na području opštine Knjaževac uložila više od dva miliona evra.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.