Nova metodologija proširenja EU ne može zameniti ono što Srbija mora da uradi

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 16.Jul.2020, 18:55

"Nova metodologija proširenja EU ne može zameniti ono što Srbija mora da uradi"

Nova metodologija proširenja EU zemljama kandidatima može da donese dosta dobrih stvari, ali ne može i da uradi posao koji svaka zemlja pa i Srbija mora da uradi na tom putu, a tiče se i vladavine prava i borbe protiv korupcije, rečeno je na skupu u organizaciji Evropskog pokreta u Srbiji i Fonda Fridrih Ebert - Srbija posle koronavirusa - Novi zamah u procesu proširenja.

Kada odradite svoj deo posla baš >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << vas briga za metodologiju, rekao je potpredsednik EP u Srbiji Vladimir Međak na skupu na kome je govorio i izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju Vladimir Bilčik.

Međak je kao jedan od razloga za usvajanje nove metodologije naveo taj što je uočeno da se Srbija i Crna Gora, “koje su najviše istrčale u procesu pristupanja” udaljavaju od EU umesto da joj se približavaju.

To je pokazalo da je stara metodologija "omašila", rekao je Međak i dodao da će ako nova metodologija bude primenjena situacija na Zapadnom Balkanu biti bolja, jer su demokratija, a ne stabilokratija, ekonomski razvoj i stabilnost stub svega.

Šef kancelarije Nemačkog instituta za međunarodne odnose i bezbednost u Briselu Dušan Reljić komentarišući novu metodologiju rekao je da se slaže sa Međakom da je zamajac u skoro celom regionu krenuo u suprotnom pravcu.

Reljić je ocenio i kao "krajnje neodgovorno nastavljanje pregovora sa zemljama koje ne dele evropske vrednosti i demokratske principe EU".

Prema rečima zamenice generalnog sekretara Saveta za regionalnu saradnju u Sarajevu Tanje Miščević, metodologija je strateški pravac za ono što država u pregovorima definiše kao pravac i rokove za pristupanje. Kako je dodala, ona ima mape puta umesto dosadašnjih akcionih planova a što je, kako je navela, manje više slično.

Stalni izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju Vladimir Bilčik na tom skupu na kome je bilo reči i o nastavku dijaloga Beograda i Prištine, od koga kaže očekuje jasniju sliku na jesen, ocenio je da nova metodologija treba da doprinese da evropska perspektiva regiona postane realnost i da dođe do promene na terenu.

Skup, na kome su Međak i Reljić rekli i da ne očekuju rezultate dijaloga na jesen, jer smatraju da između ostalog pregovarači u dijalogu Beograda i Prišine nemaju stvarni legitimitet, Bilčik je iskoristio da kaže da EU nije tu da menja politike zemalja van svojih granica.

"To nije naš zadatak, spremni smo da pomognemo Srbiji da bude zemlja sa stvarno perspektivom, to je nešto što je važno", rekao je Bilčik koji je odgovorio i na ocene da bi pregovore trebalo zaustaviti dok se ne utvrdi stvarna legitimna vlast.

Zamrzavanje pregovora bio bi, kaže kraj evropske perspektive Zapadnog Balkana, a taj stav podelila je i Miščević koja je ocenila da bi to bilo neodgovorno, kao kada bi pacijentu čija je ruka izlomljena na više mesta ostavili da ostane tako.

Međak je stav o kažnjavanju ocenio kao pogrešan, jer EU , kako dodaje, može da promeni stvari samo ako odluči.

Reljić je na kraju skupa ocenio da bi bilo dobro da se ukine termin "evropska perspektiva regiona" i pređe na odgovornost i solidarnosti sa celim regionom Zapadnog Balkana.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.