Izvor: RTS, 23.Jun.2021, 20:20

Nova metodologija EU na potezu – otvoren jedan klaster, koji su dalji koraci

Nova metodologija pristupanja Evropskoj uniji - zvanično je počela da se primenjuje na međuvladinoj konferenciji održanoj u Luksemburgu.
Kada se nova metodologija proširenja Evropske unije primeni na slučaj Srbije rezultat je otvaranje jednog klastera. I to zato što je u oblasti vladavine prava prethodno otvoreno svih pet poglavlja koja sada čine jednu tematsku celinu.
>> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << />
"Imali smo razgovore o suštinskim pitanjima i napretku. Srbija beleži napredak u oblasti vladavine prava, u klasterima 3 i 4. U sakladu sa novom metodologijom je otvoren prvi klaster i sa slovenački predsedavanjem nadamo se ubrzanju procesa pristupanja, ali od Srbije se očekuju rezultati", kaže Oliver Varhelji, evropski komesar za proširenje.
"Ja sam garantovala da će ovakav napredak da se nastavi, ova brzina i posvećonost da se nastavi, jer na kraju krajeva radimo ovo zbog naše zemlje i građana", rekla je premijerka Ana Brnabić.
Srbija je u sedam i po godina pregovora za članstvo u Uniji otvorila 18 od 35 poglavlja. U poslednjih godinu i po nijedno. Novim pravilima poglavlja su podeljana u 6 klastera. U narednom periodu pažnja treba da bude usmerena na primenu propisa iz prvog - juče otvorenog.
"Da dokažemo da smo pod jedan promenili Ustav, omogućili vadavinu prava, podelu vlasti kao i sve parametre koje jedno društvo čine više demokratskim nego što je to Srbija danas", kaže Nataša Dragojlović iz Nacionalnog konventa o EU.
Istovremeno, veruju stručnjaci, proces reformi trebalo bi da ubrza otvaranje klastera 3 i 4 koji obuhvataju socijalnu politiku, zdravstvo, nauku, medije i ekologiju.
"Postoje nedostajuća poglavlja neka su ortvorena, neka su privremeno zatvorena kao što su poglavlja koja se tiču nauke, obrazovanja i istraživanja. a ova koja nisu do sada nisu otvovrena moraju pre klastera biti otvorena", kaže Dragojlovićeva.
Sva poglavlja u regionu otvorila je samo Crna Gora. Severna Makedonija i Albanija ponovo su naišle na spuštenu rampu za početak pregovora.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.