Nova faza odnosa Srbije i EU

Izvor: RTS, 16.Sep.2010, 14:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nova faza odnosa Srbije i EU

Evropska komisija spremna da nekoliko dana pošto se postigne konsenzus među članicama EU Srbiji dostavi pitanja za kandidaturu za EU, kaže komesar za proširenje Štefan File. Posle zajedničkog pristupa o pitanju Kosova, sada počinje nova faza odnosa Srbije i Unije, ocenio File.

Evropski komesar Štefan File izjavio je u Briselu da će, čim se među državama članicama EU postigne konsenzus, Evropska komisija u roku od nekoliko dana biti spremna da Srbiji >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << dostavi pitanja za kandidaturu za EU.

File se nada da će u oktobru članice Unije učiniti novi korak ka kandidaturi Srbije za članstvo i rekao da će Evropska komisija na to reagovati odmah.

Posle zajedničkog pristupa EU i Srbije o pitanju Kosova u UN, sada počinje nova faza odnosa Srbije i Unije, ocenio je Štefan File.

Komesar je najavio da će sutra u Beogradu sa srpskim vlastima razgovarati o koracima koji će uslediti, kada Evropska komisija dobije "zeleno svetlo" za izradu mišljenja o srpskom zahtevu za članstvo u EU.

"Kandidatura je sada u rukama država članica koje moraju da postignu konsenzus. U svakodnevnim kontaktima smo s predsedavajućom Belgijom. O tome je razgovarano proteklih dana. Ohrabren sam što je Belgija to pitanje stavila na agendu idućeg sastanka Saveta EU i nadam se da će do tada države članice postići konsenzus", rekao je File na konferenciji za novinare, posle susreta sa potpredsednikom Vlade Srbije Božidarom Đelićem.

Kada taj konsenzus bude postignut, radiće se o danima ili najviše nekoliko nedelja, pre nego što, fizički, budemo mogli da pošaljemo srpskim vlastima upitnik.

Pošto dobijemo odgovor, državama članicama daćemo procenu napretka i videti koji su sledeći koraci koje treba preduzeti", rekao je on.

File je naveo da je sa Đelićem razgovarao o rezoluciji Srbije i EU o mišljenju MSP, kao i o njegovim sutrašnjim razgovorima sa srpskim zvaničnicima u Beogradu o daljim koracima Srbije ka EU.

File je rekao da je usvajanje rezolucije u Generalnoj skupštini UN bio "hrabar korak srpskih vlasti u UN".

Rezolucija, prema njegovim rečima, predstavlja "novi početak, ne samo odnosa između EU i Srbije, nego i kada se radi o realizaciji evropskih aspiracija Srbije".

Đelić očekuje zeleno svetlo

Božidar Đelić je istakao da Srbija pozdravlja odluku Belgije, koja predsedava EU do kraja godine, da srpsku kandidaturu stavi na dnevni red i izrazio nadu da će se partnerstvo sa EU materijalizovati "zelenim svetlom" za srpski zahtev.

"Mi smo spremni, obavili smo sve tehničke pripreme koje smo do sada mogli da učinimo, i kada ta odluka bude doneta, demonstriraćemo svoj administrativni kapacitet da taj posao obavimo na najbrži i najbolji mogući način", istakao je Đelić.

On je dodao da je informisao Filea o napretku koji je Srbija ostvarila u poslednje vreme, o borbi protiv kriminala i korupcije, pravosudnim reformama, manjinskim pravima i načinom na koji se Srbija suočava sa vrlo ozbiljnim efektima ekonomske krize.

"Informisao sam ga i o uspešnom korišćenju EPA fondova i pripremama za važnu predstojeću konferenciju o Dunavskoj strategiji kojoj će domaćin biti Srbija. To je evropska strategija u kojoj Srbija želi da igra veoma važnu ulogu", dodao je Đelić. Prema njegovim rečima, Srbija ulazi u novi period veoma efikasnih evropskih integracija koji će doneti veoma konkretne rezultate i za naše građane, ali i za evropske partnere.

Potpredsednik Vlade Srbije će, u toku dana, u Evropskom parlamentu, govoriti na temu Deset godina posle - Srbija na putu ka EU, zajedno sa Fileom i predsedavajućim Evropskog parlamenta za saradnju sa zemljama Jugoistočne Evrope Eduardom Kukanom.

"Zadovoljni smo što ćemo u Parlamentu danas govoriti o ostvarenomi napretku. Grupa prijatelja Srbije u Parlamentu se širi na sve više zemalja i političkih partija", rekao je Đelić, dodajući da grupi želi da se pridruži 40 poslanika.

Đelić će, u popodnevim satima, u prostorijama Misije Srbije pri EU, otvoriti izložbu fotografija Lepa Srbija, autora Dragoljuba Zamurovića.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.