Izvor: RTS, 18.Maj.2021, 17:41

Niz sastanaka Brnabićeve u Briselu, Borelj: Večera prilika da EU pokaže privrženost Zapadnom Balkanu

Premijerka Ana Brnabić doputovala je u Brisel, gde je imala niz sastanaka, a večeras će prisustvovati radnoj večeri lidera Zapadnog Balkana. Šef diplomatije EU Žosep Borelj kaže da je organizovao večeru za šest lidera Zapadnog Balkana kako bi obnovio tradicuju redovnih razgovora "o regionu sa regionom".
Premijerka Brnabić se pred večeru, koja je planirana za 20.30 časova, prvo >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << sastala sa izvestiocem Evropskog parlamenta za Srbiju, Vladimirom Bilčikom i šeficom Delegacije EP za Srbiju, Tanjom Fajon.

Oko 19 časova, u sedištu Evropske spoljnopolitičke službe, premijerka Srbije imala je razgovor sa specijalnim predstavnikom EU za dijalog Beograda i Prištine, Miroslavom Lajčkom.
Nakon toga planiran je i bilateralni susret Ane Brnabić sa šefom diplomatije EU, Žospeom Boreljom.
Očekuje se da se premijerka Srbije iz Brisela obrati medijima oko 20 časova i posle zajedničke večere sa premijerima Albanije, Severne Makedonije, predsedavajućim Većem ministra BiH i premijerom tzv. Kosova.
Domaćin večere je Visoki predstavnik EU, Žosep Borelj, koji ovim skupom želi da nastavi tradiciju neformalnih sastanka najviših zvaničnika iz regiona, koju je započela nekadašnja šefica diplomatije EU, Federika Mogerini.
Borelj kaže da je organizovao večeru kako bi obnovio tradicuju redovnih razgovora "o regionu sa regionom" i kako bi se na otvoren način razmotrile situacija i izazovi Zapadnog Balkana.
"Cilj je da se povežemo sa našim partnerima u regionu, da ih saslušamo, razumemo njihove brige i ideje i vidimo kako bolje da radimo zajedno na zajedničkoj budućnosti", kaže Borelj.
Dolazeći na večeru koju je organizovao za šest zapadnobalkanskih lidera podsetio da su ministri spoljnih posolova EU prošle nedelje ocenili da je Zapadni Balkan "jedan od najvećih prioriteta EU".
"Mi smo spremni da pojačamo našu privrženost regionu, što se ne dovodi u pitanje, ali moramo da to učinimo vidljivijim. Ova večera sa šest lidera sa Zapadnog Balkna će to učiniti vidljivim", kaže Borelj.
Podsetio je da su šefovi diplomatija EU na sastanku Saveta podržali širok politički angažamana sa regionom "koji ide preko okvira proširenja" i dodao da će večeri prisustvovati i komesar za proširenje Oliver Varheji.
"Večeras moramo da razmotrimo široku političku sliku regiona, ne samo sa pozicije proširenja i članstva u EU, već i sa geopolitičkog pristupa celom regionu", kaže Borelj.
On je izrazio nadu da će večerašnji razgovori u Briselu pomoći da se bolje razume dinamika regiona i odrede načini za bolju saradnju na geopolitičkim izazaovima današnjice.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

BRNABIĆ STIGLA U BRISEL Sastanak sa Lajčakom, Bilčikom i Fajon pre radne večere

Izvor: Blic, 18.Maj.2021

Premijerka Ana Brnabić doputovala je u Brisel, gde će večeras prisutvovati radnoj večeri lidera Zapadnog Balkana.

Nastavak na Blic...

"Stvar koja može da uzdrma teško postignutu regionalnu stabilnost, neke zemlje frustrirane" VIDEO

Izvor: B92, 18.Maj.2021

Premijerka Ana Brnabić nakon sastanka lidera Zapadnog Balkana navodi da nije razgovarala sa Aljbinom Kurtijem..."Nisam razgovarala sa gospodinom Kurtijem, svakako ne direktno, bili smo na večeri zajedno, nismo razmenili nijednu jedinu rečenicu, učestvovali smo u zajedničkom razgovoru, atmosfera...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.