Izvor: JUGpress.com, 14.Apr.2023, 22:50

Niški izvidjači šire saradnju sa izviđačima iz regiona

NIŠ

U okviru projekta „Izviđački hod za bolji  svet“ i ERAZMUS plus programa koji finansira Evropska unija predstavnici Izviđačkog odreda „Lola“ iz Niša boravili su u Osjeku, Hrvatska gde su na pripremnom programu za realizaciju ovog projekta sreli sa izviđačima iz Bosne i Hercegovine, Crve Gore, Severne Makedonije. Tom prilikom potpisan je Sporazum o dugoročnoj saradnji  koja će trajati najmanje osam godina po završetku ovog projekta. Niški odred na ovom skupu >> Pročitaj celu vest na sajtu JUGpress.com << predstaljali su, između ostalih, Đorđe Ranđelović i Jovan Krstić iz Izvišačkog odreda „Lola“.

                       „Mnogo toga smo novog naučili na radionicama koje su održane tokom sastanka. Između ostalog i kako da se nosimo sa problemima ako ih ima u odredima, kako da organizujemo aktivnosti i slično“, kažu Đorđe i Jovan. Dodaju da su i nova iskustva koja su stekli u saradnji sa vršnjacima iz zemalja u regionu za njih dobro došla jer će unaprediti njihov rad u odredima, a svakako i rad sa mlađim izviđačima.

                        Svi odredi u Nišu, ima ih šest, kažu naši sagovornici, okupljaju veliki broj mladih izviđača. Samo u Izviđačkom odredu „Lola“ ih je oko stotinak, a ništa manji broj nije ni u ostalim odredima. Prema rečima Đorđa i Jovana izviđaštvo najviše privlači mlade osnovce, učenike od prvog do četvrtog razreda, a najviše interesovanja za izviđačke veštine pokazuju učenici od petog do osmog razreda. Oni kojima izviđači  „uđu pod kožu“ u odredima ostaju i kao srednjoškolci pa kao i studenti a dokaz za to su Đorđe koji je student Mašinskog fakultata i Jovan koji je učenik Gimnazije „Svetozar Marković“.

                      „Izviđači rade puno na razvijanju volonterizma i omladinskog aktivizma,a poseban akcenat je stavljen na to da mladi izviđači nauče da veštine koje steknu u odredima kasnije koriste u svakodnevnom životu, ali i da momognu drugima. Kako bi bili osposobljeni da to i urade odredi imaju odličnu saradnju sa spasiocima i sa vatrogascima“, kažu Đorđe i Jovan.

                       Dodaju da je jedan od cilj izviđača negovanje istorijskog nasleđa i tradicije.

                      „Već je poznato da svake godine izviđači učestvuju na tradicionalnom  maršu „Tragom logoraša“ povodom obeležavanja proboja Logara na Crvenom krstu. Opet, sa druge strane, sve češće organizujemo i humanitarne akcije kako bi smo pomogli koliko to možemo onima kojima je pomoć potrebna. Prateći zahteve novog vremena aktivni smo i kada se radi o zaštiti životne sredine pa smo često deo i takvih akcija koje organizujemo ili mi sami ili neko drugi“, dodaju Đorđe i Jovan.

                     Izvišački odredi u Nišu se uveliko pripremaju za takmičenja unutar odreda koja ih očekuju u ovom delu godine i trajaće do juna. (kraj) VP/MN

I ovo Vam može biti interesantno
Pogledaj vesti o: Evropska Unija

Nastavak na JUGpress.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JUGpress.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JUGpress.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.