Niko ne veruje u primirje SAD i EU

Izvor: B92, 28.Avg.2018, 19:54   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Niko ne veruje u primirje SAD i EU

Berlin -- Gotovo tri od četiri kompanije koje posluju u Nemačkoj i SAD-u sumnjaju da će američko-evropsko trgovinsko primirje.

Primirje je postignuto prošlog meseca, a privrednici sumnjaju da će pratiti trajni sporazum o opsežnom rezanju uvoznih tarifa, pokazalo je istraživanje Američke privredne komore u Nemačkoj objavljeno danas.

Američki predsednik Donald Tramp pristao je tokom sastanka s predsednikom Evropske komisije Žan-Klodom Junkerom u julu da se uzdrži >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << od uvođenja tarifa na uvoz evropskih automobila, pri čemu su obe strane najavile da će pregovarati o smanjenju drugih carina, podseća agencija Rojters.

Ovaj prelazni dogovor je smanjio rizik od eskalacije transatlantskog trgovinskog spora, što je donelo olakšanje pre svega nemačkim proizvođačima vozila i podiglo poslovni moral u najvećoj evropskoj ekonomiji u avgustu.

Međutim, istraživanje AmCham-a u Nemačkoj pokazalo je da su direktori kompanija sa obe strane Atlantika i dalje skeptični, s obzirom na to da 71 odsto njih sumnja da se može postići trajni sporazum o smanjenju tarifa.

Više od 40 odsto nemačkih kompanija koje posluju u Sjedinjenim Državama reklo je da im je od eskalacije trgovinskog spora američko tržište postalo manje važno. S druge strane 20 procenata američkih kompanija koje posluju u Nemačkoj kažu da im je sada nemačko tržište postalo manje važno, pokazuje istraživanje.

Nemačka kancelarka Angela Merkel i američki predsednik Donald Tramp složili su se tokom telefonskog razgovora u ponedeljak da snažno podrže tekuće pregovore između Vašingtona i Brisela o uklanjanju barijera i produbljivanju trgovinskih odnosa, saopštila je Bela kuća.

Vašington traži od EU da ubrza trgovinske pregovore koji su pokrenuti nakon sastanka Trampa i Junkera prošlog meseca, rekli su nemački i američki zvaničnici za Rojters tokom vikenda.
Pogledaj vesti o: Evropska Unija

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Niko ne veruje u primirje SAD i EU

Izvor: Vesti-online.com, 28.Avg.2018

Gotovo tri od četiri kompanije koje posluju u Nemačkoj i SAD-u sumnjaju da će američko-evropsko trgovinsko primirje...Primirje je postignuto prošlog meseca, a privrednici sumnjaju da će pratiti trajni sporazum o opsežnom rezanju uvoznih tarifa, pokazalo je istraživanje Američke privredne komore...

Nastavak na Vesti-online.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.