Nikakav napredak BiH u osnovnim pravima i slobodi medija

Izvor: B92, 17.Apr.2018, 18:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Nikakav napredak BiH u osnovnim pravima i slobodi medija"

Sarajevo -- Šef delegacije Evropske unije u BiH Lars-Gunar Vigemark izjavio je u Strazburu da BiH nije napravila nikakav napredak na slobodi izražavanja i reformi uprave.

Vigemark je kazao da je Bosna i Hercegovina postigla određeni napredak u vladavini prava, ali da ima određenih nazadovanja kad je reč o osnovnim pravima.

"Ima određenih nazadovanja, a ona se odnose na rasprave u Parlamentu u >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << vezi s Zakonom o krivičnom postupku. Smatramo da je mogućnost adekvatne borbe protiv organizovanog kriminala jedan od međunarodnih standarda", rekao je on, preneo je sarajevski portal Klix.ba.

Vigemark je dalje kazao da u BiH nije postignut nikakav napredak kada je reč o slobodi izražavanja.

"U kontekstu osnovnih prava i vladavine prava takođe bih spomenuo nazadovanje. Predstavnički dom bi trebao razmotriti predloge koji su u proceduri, a koje dolaze iz različitih opcija. Nije tajna da postoje sukobi između različitih interesa", naveo je Vigemark.

Prema njegovim rečima, nikakakav napredak nije zabelećen ni kada je reč o reformi uprave.

"Ako govorimo o reformi javne uprave, govorimo o reformi birokratije. Ona je najglomaznija u regionu. Takva uprava može onemogućiti građane da uživaju adekvatne usluge za koje plaćaju poreze", rekao je Vigemark.

Šef delegacije Eu u BiH je kazao da postoji određeni napredak u privredi i ekonomskom razvoju, ali da vladavina prava u zemlji za rezultat ima neodlučnost kod određenog broja investitora.

"Druga pitanja tiču se sistema obrazovanja, nedovoljnim investicijama u istraživanja što, na kraju, utiče i na ekonomski razvoj", upozorio je Vigemark.

On je istakao da se u BiH još vide politički pritisak i zastrašivanja novinara.

"Još uvek su prisutni elementi samocenzure. Potom sistem javnih emitera. Oni su politizovani, što je nama kao EU ipak neprihvatljivo. Takođe postoji problem u vezi s finansiranjem javnih emitera", zaključio je Vigemark.

Evropska komisija danas je u Strazburu objavila Paket proširenja u kojem se procenuje stanje u zemljama koje nastoje da se pridruže EU.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.