Nije u planu da se pregovori odlažu

Izvor: B92, 11.Dec.2013, 18:29   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nije u planu da se pregovori odlažu

Beograd -- Direktor Fondacije "Konrad Adenauer" Henri Bone je rekao, gostujući na B92, da nije u planu da se pregovori sa EU odlažu za mart.

O tome da li Nemačka priprema nove uslove za napredak Srbije ka članstvu u Evropskoj uniji i kako se pojavila vest da Berlin predlaže da taj proces bude nastavljen tek u martu za Vesti B92 govorio je Henri Bone, direktor političke fondacije "Konrad Adenauer", koja je bliska vladajućoj Hrišćansko-demokratskoj uniji u Nemačkoj.
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << />
Namački izvori oštro su demantovali izjavu premijera Ivice Dačića da bi Nemačka mogla da traži odlaganje početka pregovora.

Bone je rekao da, prema njegovim informacijama, nema planova da se pregovori odlažu, a da nema ni konkretnog datuma kad bi trebalo da počnu. "Pretpostavljam da su u pitanju domaći razlozi srpskog premijera za takvu izjavu", rekao je Bone.

"Odluka će biti doneta 20. decembra, i mislim da ćemo tada videti koji će konkretan datum biti, ali ja sam optimista da će to biti početkom sledeće godine", kaže Bone.

Upitan da li će Srbija stići da definiše pregovarački okvir do 19. decembra, rekao je da se pregovarački okvir već nekoliko meseci priprema, u koordinaciji Beograda i Brisela. "To je već u fazi nacrta, mislim da samo konkretna terminologija nije jasna, biće jasna do 19. decembra".

Na konstataciju da je jasno da Nemačka želi da poveže svako pojedinačno poglavlje sa Kosovom, o čemu god da se počnu pregovori da bude povezano sa pitanjem Kosova, i da ukoliko ne bude progresa između Beograda i Prištine, da bi pregovori mogli da stanu, Bone kaže:

"U rezoluciji iz juna jasno je da će se poglavlje 35. baviti regionalnim odnosima i normalizacijom odnosa, pogotovo sa Kosovom. Pretpostavljam da će to biti primarno na tom polju. Videli smo da je sve što Srbija radi prema EU povezano i sa Kosovom, logično je da se to uključi u pregovore. Mislim da je Samit EU to odlučio u junu. I Vlada Srbije je toga svesna. Sada postoji predlog, u ovom neformalnom dokumentu (non-pejpr Nemačke) da se direktno poveže svako poglavlje. Ja mislim da bi to trebalo biti u okviru poglavlja 35. Za svako poglavlje postoje određeni prolazni ciljevi i kada je u pitanju normalizacija procesa iz Poglavlja 35. Što se tiče ostalih poglavlja, poput onog oko infrastrukture, ne može se isključiti iz njih da se dotaknu i pitanja koja se tiču Kosova, i to u okviru političke konotacije."

"Mislim da su svi svesni da nijedna strana ne želi da uspori proces pregovora i ljudi koji su sastavljali okvir pregovora ne žele da uspore napredovanje Srbije", kaže Bone.

Vlada Srbija zagovara to da se poglavlje 35 ostane poglavlje 35, koje se tiče Kosova, a da se ostala poglavlja oslobode tog pitanja, što stoji nasuprot jasnoj nemačko-britanskoj inicijativi da sve povežu sa Kosovom. Bone je na to rekao da je optimista i da smatra da će biti postignut kompromis.

"Nije svrha nemačko-britanske inicijative da se specifično uspori process već samo da se predvidi gde, u kojim poglavljima bi mogla da postoje pitanja koja se tiču pitanja granica. nadam se da će glavno poglavlje biti poglavlje 35, a da će ostala biti samo tehnikalija", kaže Bone.

"Mislim da postoji prostor za optimizam, očekujemo mnogo od sledeće runde pregovora u petak", kazao je Bone. On je dodao da je dosta toga urađeno i da misli će 20. decembra biti doneta pozitivna odluka.

Na podsećanje da je izjavio da Srbija treba da pokaže "kreativnost" time što bi dozvolila da Kosovo postane članica UN, kao i da se to u Srbiji tumači kao novo uslovljavanje, rekao je:

"Mislim da pre ili kasnije, i da je to jasno naglašeno iz Berlina, da ćemo morati da imamo pravno obavezujući dokument koji će garantovati da Srbija i Kosovo neće blokirati jedni druge na putu ka EU. Taj dokument bi trebalo da bude ratifikovan najkasnije onda kada Srbija treba da uđe u EU. Što pre Srbija počne da razmišlja o tome kako da napravi taj dokument, ona može da oblikuje taj ishod i ja mislim da je to prioritet, da Srbija treba da izbegne zvanično priznavanje Kosova, tako što će staviti kreativno rešenje."

Na konstataciju da govorimo o UN, ne o EU, rekao je:

"Nemačka nikad nije priznala Istočnu Nemačku, a ona je imala mesto u UN. Morate da razmišljate i o drugim faktorima izvan evropskih integracija. To su i UN i uključenje u druge organizacije".

"Mislim da Srbija i sada može da pokuša da pronađe način da nezvanično prizna Kosovo, pre nego što se pridruži EU", kaže Bone.

Na pitanje da li je to (pravno obavezujući dokument u međunarodnim organizacijama i UN) novi uslov Nemačke, kaže da to ne vidi tako. "Što se pre Srbija pozabavi time biće joj lakše da oblikuje ishod događaja, a ne da nešto bude forsirano na kraju, što Beograd ne želi", zaključio je Bone.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.