Ni Danci nisu ludi za novom Evropom

Izvor: B92, 10.Dec.2011, 21:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ni Danci nisu ludi za novom Evropom

Kopenhagen -- Ministar spoljnih poslova Danske Vili Sovndal je izrazio sumnju da će se ta zemlja u potpunosti priključiti ovonedeljnom dogovoru grupe unutar Evropske unije.

Sovndal, predsednik Socijalističke narodne partije, kaže da ta stranka ne predviđa da će se Danska priključiti "kompletnom dogovoru" o obavezujućem zaoštravanju budžetske discipline.

"Tamo ima stvari koje su veoma teške >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << za Dansku", kazao je Sovndal, ali nije želeo da precizira na koje delove dogovora misli.

Predsednica Vlade Hele Torning Šmit je odbila da se izjasni o novom dogovoru članica Evropske unije pre sednice Odbora za Evropu danskog parlamenta, najavljene za utorak.

Šmit su kritikovali i opozicija i od saveznici iz Crveno-zelene koalicije, uz ocenu da je ona u petak na samitu EU u Briselu prihvatila novi evropski dogovor i time direktno prekršila takozvana pravila o izuzeću koje Danska ima u odnosu na EU.

Ta skandinavska zemlja nije potpisala kompletan evropski Ugovor iz Mastrihta, već sa EU ima poseban ugovor prema kome postoje cetiri nadležnosti izuzete iz zajedničke politike EU, u kojima Danska ima punu samostalnost odlučivanja.

Pored monetarne nezavisnosti, Danska je samostalna i u oblasti vojne bezbednosti, oblasti unutrašnjeg pravnog uredenja, a ne primenjuje se ni klauzula EU o državljanstvu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.