Nezavisna tela za bolju kontrolu izvršne vlasti

Izvor: RTS, 30.Okt.2018, 17:48   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Nezavisna tela za bolju kontrolu izvršne vlasti"

Rad nezavisnih državnih tela je ključan za zdravo funkcionisanje društva i važan deo procesa pristupanja Srbije EU, a njihova osnovna uloga je kontrola izvršne vlasti kako bi ona postala odgovornija, zajednička je ocena učesnika foruma "Nezavisna i regulatorna tela - struka i politika".
Na skupu, u organizaciji Biznis info grupe, >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << uz podršku Nacionalne zadužbine za demokratiju (NED), ukazano je da u aktuelnoj zakonskoj regulativi ne postoji sankcija za izvršnu vlast u slučaju kršenja fiskalnih pravila, kao ni obaveza da postupi u skladu sa preporukama nezavisnih državnih tela, kako bi se otklonile identifikovane nepravilnosti.
Nemanja Nenadić, programski direktor Transparentnost Srbije, kaže da je cilj tih organa da učine vlast odgovornijom, te da skupština treba da bude njihov prirodni saveznik kao organ koji kontroliše rad izvršne vlasti.
Nenadić je, takođe, rekao da brojne preporuke nezavisnih organa često ostanu neiskorišćene zbog čega na kraju štetu trpi budžet i drugi javni interesi, kao i da je, po prirodi, odnos izvršne vlasti prema nezavisnim organima u određenoj meri antagonistički.
"Ako imamo nezavisni organ koji prati rad izvršne vlasti, po samoj definiciji nije realno očekivati da će taj odnos biti bez problema i skandala, ali nipošto ne sme da se dešava da izvršna vlast ne postupa po obavezujućim preporukama nezavisnih organa", ocenio je Nenadić.
Danko Brčerević, glavni ekonomista Fiskalnog saveta, rekao je da Vlada ima pravo da vodi ekonomsku politiku, ali da to pravo nije neograničeno, odnosno da moraju da postoje kriterijumi kako na kraju ne bi došlo do fiskalne nestabilnosti i potencijalne krize.
Naveo je da su u prošlosti glavni okidači za finansijske krize u Srbiji često dolazili spolja (svetska ekonomska kriza 2009), ali i da su razlog krize bile populističke mere prethodnih vlada, kao što je bilo vanredno povećanje penzija 2008. godine.
"Takve mere vode budžet u dubiozu. Poltički interesi često nisu u skladu sa politikom fiskalne odgovornosti. Na primer, povećanje plata je fiskalno neodrživo, a politički popularno", ocenio je Brčerević.
Prema njegovim rečima, fiskalna stabilizacija u Srbiji je sada postignuta, budžet je stabilan, mada zaostajemo "za uporedivim državama" po privrednom rastu.
Duško Pejović, predsednik Saveta Državne revizorske institucije (DRI), kaže da je uloga te institucije da bude "čuvar državnog novca" i da je DRI uneta u Ustav 2006. godine kao najviši kontrolni organ nadležan za praćenje načina raspolaganja i trošenja javnih sredstava.
Pejović je istakao da apsolutna nezavisnost organa ne postoji, ali da Ustav, standardi i Zakon o DRI, omogućavaju toj instituciji realitivnu nezavisnost.
Kako je objasnio, organizaciono su nezavisni jer nisu u sastavu vlade, funkcionalna nezavisnost se ogleda u tome da sami planiraju, sprovode i prave izveštaje o izvršenoj reviziji, a finansijska nezavisnost omogućava DRI da samostalno, bez mešanja države, planira sredstva za svoj rad.

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Nezavisna tela ključna za kontrolu vlasti, Srbija ide unazad

Izvor: VOA, 30.Okt.2018

Funkcionisanje nezavisnih tela, čiji je prevashodni zadatak kontrola rada izvršne vlasti, ključno je za zdravo funkcionisanje čitavog društva i važan je deo evropskih integracija Srbije, rečeno je između ostalog na konferenciji "Nezavisna i regulatorna tela - struka i politika" koja je u utorak...

Nastavak na VOA...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.