Neutralnost je cinizam, dajte nam rok za EU

Izvor: B92, 08.Dec.2022, 17:49

"Neutralnost je cinizam, dajte nam rok za EU"

Kosovski premijer Aljbin Kurti izjavio, govoreći na Samitu lidera socijalističko-demokratskih partija Zapadnog Balkana u Beču, da je "neutralnost cinizam".

Kurti je rekao da Zapad mora da prestane da bude "neutralan prema onima koji se pretvaraju da su neutralni", jer je "neutralnost je cinizam", dodajući da je neutralnost nekih država lažna.

Istakao je i da bi zabrana "neutralnosti prema onima koji se pretvaraju da su neutralni" ojačala solidarnost među zemljama, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << ali i pomogla ukrajinskom narodu u njegovom oslobođenju.

Govoreći o neophodnosti procesa proširenja EU na Zapadni Balkan, Kurti je rekao da je to suština same EU.

"Teško je mobilisati ljude i održati optimizam prema EU, što je veoma važno, sve dok nemamo rokove. Bilo da je to 2030", istakao je on.

Kurti je, između ostalog, rekao da "narativ" za Balkan ne bi trebalo da vode političke snage koje su ideološki na ekstremnoj desnici.

"Moramo imati ljudska prava i politički pluralizam u demokratiji, što je jedini način da ostvarimo ekonomski razvoj", dodao je on.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.