Neslavni rekord Hrvatske: Prvi po broju umrlih od korone u Evropi

Izvor: B92, 06.Feb.2022, 16:51

Neslavni rekord Hrvatske: Prvi po broju umrlih od korone u Evropi

Hrvatska je u protekloj sedmici bila prva na "top listi" umrlih u zemljama EU sa 73 umrla na milion stanovnika.

Hrvatska je gora čak i od Bugarske, koja je imala 68 umrlih na milion stanovnika, piše u "Jutarnji list."

Treba napomenuti da je ova računica rađena na 4,1 milion stanovnika, ako bi se računalo prema podacima sa poslednjeg popisa, odnosno 3,88 miliona, cifra bi bila još gora.
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 <<
Ono na šta stručnjaci upozoravaju je navodna manja opasnost koja preti od omikrona.

"Omikron je blaža varijanta korone, tako da posledice neće biti tako razorne kao u delti, mogli bismo da olabavimo mere jer bolnice nisu pretrpane, imamo blagi pad infekcije ili njihov broj stagnira“... ovo su obmane i pokušaji relativizacije pandemije koja, nažalost, i dalje nosi veliki broj žrtava u Hrvatskoj, odnosno više od 50 dnevno.

Realnu sliku šta je korona uradila u Hrvatskoj u protekle dve godine dali su i prošlonedeljni podaci Hrvatskog državnog zavoda za statistiku, jer je samo u 2021. umrlo 63.611 ljudi, ili 12.000 više nego u predepidemijskoj godini.

Institut naglašava i da je od marta 2020. godine, kada je počela pandemija, do decembra 2021. godine broj umrlih porastao za 16,9 odsto u odnosu na petogodišnji prosek za taj period, odnosno umrlo je 16.146 hrvatskih državljana više.

Prema privremenim podacima CBS-a, prošle godine u Hrvatskoj je umrlo 31.724 muškaraca i 31.887 žena.

To znači da je u odnosu na predepidemijsku godinu umrlo 6372 muškaraca i 5445 žena više, što je, naravno, posledica pandemije koja je trajala više od dve godine.

Međutim, ove crne brojke mogle su biti mnogo manje frustrirajuće da su hrvatski građani vakcinisani kao građani većine zemalja EU.

Naime, broj umrlih u poslednjoj nedelji to potvrđuje, pa, na primer, Holandija i sa velikim brojem zaraženih nisu zabeležili ni jedan smrtni slučaj od kovida 19.

Nemačka je imala deset umrlih, Austrija koja je uvela obaveznu vakcinaciju. 11, a Švedska, Španija, Portugal i Danska su prošle nedelje imale oko dvadeset smrtnih slučajeva na milion stanovnika.

Sve su to zemlje sa visokom vakcinacijom, što očigledno daje rezultate, piše novinarka Jutarnjeg lista Goranka Jureško.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.