Neophodan parlamentarni dijalog Srbije i Hrvatske

Izvor: Glas javnosti, Tanjug, 08.Dec.2010, 07:11   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Neophodan parlamentarni dijalog Srbije i Hrvatske

BEOGRAD - Predsednik Vlade Srbije Mirko Cvetković istakao je  u razgovoru sa delegacijom poslaničke grupe prijateljstva sa Srbijom u Hrvatskom saboru da Srbija pridaje veliki značaj regionalnoj saradnji i doborosusedskim odnosima.

Premijer Cvetković je istakao da je pristupanje EU zajednički strateški cilj i da se zalažemo za što bržu integraciju svih zemalja Zapadnog Balkana u EU.

"Kada je reč o >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << ekonomskoj saradnji, postoji realna potreba i potencijal za njeno unapređenje kao i za dalje inteziviranje direktne komunikacije između privrednika Srbije i Hrvatske. Zaključeno je da će dve države, kao i do sada, nastaviti da se zalažu za unapređenje položaja hrvatske manjine u Srbiji i srpske manjine u Hrvatskoj", navedeno je u saopštenju iz Cvetkovićevog kabineta.

Delegaciju Grupe prijateljstva sa Srbijom hrvatskog Sabora primila je i predsednica Skupštine Srbije Slavica Đukić-Dejanović.

Predstavnici srpskog i hrvatskog parlamenta složili su se u oceni da je neophodan parlamentarni dijalog dve zemlje, kao i dodatno jačanjem saradnje dve zemlje, ostvarene naporima predsednika Srbije Borisa Tadica i Hrvatske Ive Josipovića, saopšteno je u saopštenju iz kabineta predsednice parlamenta.

Đukić-Dejanović je istakla da su grupe prijateljstva učinile mnogo na stvaranju bolje atmosfere u odnosima dve zemlje, kao i na ubrzanju procesa pristupanja Evropskoj uniji, dok je njen kolega iz hrvatskog Sabora, Neven Mimica poručio da je jačanje dobrosusedskih odnosa uslov "regionalne stabilnosti".

On je poručio da je evropska budućnost takođe jedan od razloga poboljšanja odnosa Srbije i Hrvatske i istakao da su dve zemlje zajedničke ušle u "bolju fazu evropskog partnerstva".

Đukić-Dejanović je istakla mogućnost razmene iskustva srpskih poslanika sa hrvatskim kolegama, čime bi se dodatno informisali o koracima koji predstoje Srbiji u procesu evro-integracija, a koje je Hrvatska već ostvarila.

Predstavnici hrvatske i srpske zajednice u oba parlamenta posebno su naglasili da je učinjen napredak po pitanju statusa nacionalnih manjina u respektivnim državama, ocenjujući da oba parlamenta veoma mnogo mogu doprineti da se postojeća pitanja i problemi brže rešavaju.

Predsednica Narodne skupštine ponovila je poziv predsedniku Hrvatskog sabora Luki Bebiću da poseti Srbiju u 2011. godini.

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.