Nemci u strahu od zatvaranja granica na Balkanu

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 09.Nov.2015, 15:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nemci u strahu od zatvaranja granica na Balkanu

Zbog pogoršavanja situacije s izbeglicama na terenu u Briselu je za danas popodne sazvan vanredni sastanak ministara unutrašnjih poslova Evropske unije "s ciljem da se ojačaju i sprovedu u delo dosad usvojene mere EU" za rešavanje izbegličke krize.

Sastanak je sazvalo luksemburško predsedništvo EU, pošto je nemački ministar finansija Volfgang Šojble sinoć rekao televizijskoj mreži ARD da "Nemačka >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << mora poslati jasnu poruku svetu da jeste veoma spremna da pomogne", ali da su njene mogućnosti takođe ograničene kad je reč o prihvatanju ratnih izbeglica mahom iz Sirije.

Nemački Strategijski centar za zajedničke analize ilegalnih migracija (GASIM) u poverljivom izveštaju upozorava nemačke vlasti da se moraju pripremiti na mogućnost da države na Zapadnom Balkanu zatvore granice zbog očekivane još veće navale imigranata preko Grčke, posebno zato što je imigrantima jasno da je sve veća izvesnost da grčke, spoljne granice EU, uskoro mogu postati jako malo propusne.

Nemački list Velt am zontag javio je da nemački obaveštajci, analitičari Ministarstva unutrašnjih poslova i Savezna kancelarija za imigracije predviđaju i mogućnost juriša imigranata na granice, ako bi Makedonija, Srbija, Hrvatska i Slovenija stavile brane na svoje međe.

Nemački analitičari ocenjuju da je moguće da imigranti svoje puteve preusmere brodovima iz Albanije ka Italiji, a takođe iz Turske morem ka Italiji, ako bi spoljne granice EU u Grčkoj bile zabravljenе i migranti odatle bili vraćani u Tursku.

Zvaničnici u Savetu ministara Unije su rekli novinarima da ministri nameravaju da donesu odluke za jačanje zaštite spoljnih granica EU, stalnom mehanizmu razmeštanja prvenstveno iz Grčke i Italije dosad pristiglih izbeglica i migranata u druge članice Unije.

Prema nacrtu zaključaka zasedanja, čvršći dogovor mora da se postigne i o borbi protiv krijumčara imigranata i vraćanju onih koji nemaju pravo na azil u zemlje odakle su došli, kao i tačnom utvrđivanju takozvanih "dablinskih odredbi" da članica EU u koju najpre dođu imigranti mora da pokrene postupak o mogućem odobravanju azila.

Ministri će dobiti izveštaj od prošle nedelje aktiviranog EU mehanizma za Integrisano upravljanje rešavanjem kriza (IPCR) i biće podrobno razmotreno šta je dosad ostvareno od mera usaglašenih u ravni ministara i vođa Unije.

Šojble upozorio na neograničeno useljavanje u Evropu

Nemački ministar finansija Volfgang Šojble izjasnio se danas protiv neograničenog useljavanja iz Sirije u Evropu i pohvalio nemački narod što je u pitanju izbeglica proteklih meseci pokazao jednu "fantastičnu meru" spremnosti da se pomogne, javljaju danas nemački mediji.

On je na skupu sa đacima u Berlinu ukazao na to da u Siriji ima oko pet miliona izbeglica i da se neće moći da se nađe rešenje, ako "oni svi budu želeli da dođu u Evropu, umesto da čovek pokuša u Siriji da reši probleme" i zahtevao da Evropa, zajedno sa zemljama, porekla izbeglica i susednim zemljama, kao i sa UN, traži rešenje u regionu.

Šojble je, ukazujući na ogromnu spremnost za pomoć koju su Nemci pokazali, istovremeno upozorio da se mora uvek znati da svaka spremnost da se pomogne jednom dođe do svojih granica.

Za vreme vikenda Šojble se stavio na stranu ministra unutrašnjih poslova Tomasa De Mezijera koji je tražio da se boravak Sirijaca u Nemačkoj ograniči na godinu dana, uz zabranu dovođenja porodica, što je izazvalo brojne kritike i napade na ministra, čak i u redovima samih demohrišćana.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.