Nemci su pozvani – slomite Srbiju

Izvor: B92, 16.Avg.2023, 11:05

Nemci su pozvani – "slomite" Srbiju

Tri nemačka medija pisala su gotovo istovremeno, na sličan način, o situaciji na Zapadnom Balkanu, navodno neuspeloj strategiji SAD i EU i "dominaciji Srbije”.

Ta dominacija, kako su naveli, a podseća Blic, “mora se slomiti”. Prema mišljenju diplomata, sagovornika tog lista, sve ukazuje na to da određeni centri moći na Zapadu pokušavaju da promene kurs prema našem regionu i primene tvrđu politiku.
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << />
Jedna od mera bi mogla biti i "zavrtanje finansijskih slavina" koje retko koja država na Zapadnom Balkanu može da izdrži duže od nekoliko nedelja, kažu analitičari.

"Frankfurter algemajne cajtung" tvrdi da "Rusija u Evropi može da se osloni na tri saveznika". U članici EU Mađarskoj, zemlji kandidatu Srbiji i u polovini Bosne i Hercegovine pod kontrolom bosanskih Srba vlastodršci su čvrsto lojalni Putinu, iako sa različitim nijansama, piše u tekstu čiji je autor Mihael Martens.

“Predsednik Srbije Aleksandar Vučić nije tako otvoreno proruski orijentisan kao Dodik. Srbija je čak podržala rezoluciju Generalne skupštine UN protiv ruske invazije na Ukrajinu. S druge strane, Beograd se nije pridružio evropskim sankcijama Rusiji i podržava je gde god može”, napisao je Martens.

Berlinski "Tagescajtung" u autorskom tekstu Eriha Ratfeldera piše da “EU i SAD žele da pridobiju srpske nacionaliste politikom razumevanja, što je opasan kurs".

Konačno, list "Berliner cajtung" donosi tekst gostujućeg autora Muamera Bećirovića, pod naslovom "Dominacija Srbije se mora slomiti". Bećirović smatra da to jedino može da učini Nemačka i pritom je priziva da na Zapadnom Balkanu igra ulogu Austrougarske pre Prvog svetskog rata.

“Jedina država koja bi mogla da uvede red na Balkanu i trajno obezbedi sopstvene strateške interese u regionu jeste Nemačka. Ona je daleko najvažniji trgovinski partner Hrvatske, Bosne i Srbije, a i geografski je udaljena svega nekoliko stotina kilometara”, ocenjuje Bećirović.

Na pisanje ovih medija reagovao je i predsednik Srbije Aleksandar Vučić, koji je poručio da je iskreno zahvalan CNN-u i "Frankfurter algemajne cajtungu" na činjenici da ga "promovišu gotovo svakodnevno". Kako je rekao, mnogo mu je važnije "to što vršimo rehabilitaciju puta u mestu Ćetanje, opština Priboj".

Srećko Đukić, diplomata, ističe za "Blic" da je simptomatična pojava da se pojedini nemački i američki mediji sve više bave situacijom na Zapadnom Balkanu.

“Pre nemačkih medija o našem regionu govorili su i CNN, Vašington post i Njujork post, pa smo imali i pismo evroparlamentaraca koji traže čvršću ulogu Zapada na Zapadnom Balkanu. Očito postoji nezadovoljstvo politikom prema celom regionu, ali i prema Srbiji”, ocenjuje Đukić.

Đukić kaže da meka politika SAD i EU prema Beogradu i Zapadnom Balkanu očito nije urodila plodom i da zbog toga postoji nezadovoljstvo.

Đukić kaže da međunarodna zajednica sada pokušava da restartuje odnose između Beograda i Prištine i da se vrati na stanje posle Ohridskog sporazuma.

“Sve ukazuje na to da će Zapad da uvede tvrđu politiku prema Beogradu i da se neće više oslanjati na obećanja. Mislim da će EU i SAD u septembru već inaugurisati novu agendu prema Zapadnom Balkanu. Vodeću ulogu pored Berlina i Londona, koji su tradicionalno prisutni u ovom regionu, imaće i Vašington, bez kojeg ništa ne može da prođe”.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.